maandag 29 augustus 2016

De purpers gaan weer...

Vanmiddag struin ik met Hans Bossenbroek weer eens door de gebieden rondom Ambacht die er nog steeds spannend bijliggen. We moeten het uiteindelijk doen met wat paapjes, tapuiten, een kemphaan, wat zwarte roodstaarten, groenpootruiters en er vliegt nog twee keer een groepje ooievaars over, altijd leuk! De duinpieper in de Volgerlanden blijkt ook nog ter plaatse te zijn, dus daar genieten we ook nog even van. 't Blijft een fraai beestje!!
Duinpieper
Vanavond stond er een zachte noordenwind in de voorspelling, en in deze tijd van het jaar betekent dat maar één ding: purperreigertrek. Rond een uur of vijf sta ik dan ook op de Gorzenbult, samen met Laurens van der Padt en even later ook Laurens van der Wind. Vanaf deze bult in Ridderkerk hebben we zicht op de kolonie van kinderdijk. Deze plek wordt wel als tussenstop gebruikt door de reigers (zuidelijkste kolonie in Nederland) waarna vanaf hier de purperreigers opstijgen en in één keer doorvliegen tot over de sahara; non-stop..

Om die vlucht te maken moeten de omstandigheden ideaal zijn, waarbij ze met noordenwind de wind in de rug hebben. Vandaar dat met noordenwind de reigers gaan vliegen. Vanaf de bult is het altijd een fraai gezicht om de purperreigers op te zien stijgen uit het riet. Vervolgens komt een proces van opstijgen en verzamelen. Soms blijven ze ook opvallend lang rondhangen boven Kinderdijk, maar negen van de tien keer nadert dan een groep 'van ver' zodat ze vervolgens als één groep verder gaan. Ben je immers met meer, dan kost het minder energie en heb je meer kans op een goede afloop...
Verzamelen boven Kinderdijk
En gaan... 
Uiteindelijk zien we vanaf 140 purperreigers naar het zoele zuiden vertrekken, net als nog 39 blauwe reigers. Die laatste gaan overigens niet verder dan Frankrijk of hooguit Spanje.

Voor de totale telling, zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten