woensdag 17 augustus 2016

Krombekken op de Sophia!

Zo vanaf half augustus begint het toch echt alweer serieus spannend te worden, en kan zomaar tegen die ene duinpieper op IJsselmonde aangelopen worden. Vandaag zit ik dus ook met Laurens van der Padt op de fiets in de hoop op een leuke soort op IJsselmonde. Het belooft een prachtige dag te worden, dus de verwchtingen zijn hoog gespannen.

Polder Sandelingen ligt er nog steeds prachtig bij voor een porseleinhoen, maar vanochtend moeten we het doen met een fraaie waterral en een kleine zilverreiger. In Waalbos zien wat plasjes er ook nog steeds spannend uit voor steltlopers, en er zitten dan ook wat kemphanen, oeverlopers, witgatjes en twee fraaie bosruiters.

De zon is ondertussen ook alweer hoog geklommen en in de strakblauwe lucht is het dus lastig zoeken naar overvliegende vogels. De rovertrek is immers alweer in volle gang, en het zou toch leuk zijn om nog een wespendief of iets dergelijks mee te pikken. Als we echter het rondje via de Zuidpolder en de Oude-Maas hebben afgemaakt en weer in Ambacht zijn, hebben we enkel een slechtvalk op de lijst.

Terwijl Laurens even zijn telescoop haalt voor de Sophiapolder die vanmiddag op het programma staat, komt daar plotseling een fraaie adult visarend mét een vis over de straat. Tof! Ongetwijfeld is het een exemplaar dat weer in de Crezéépolder is wezen jagen en nu weer richting de Biesbosch lijkt te gaan. Plotseling zien we nog een heel stuk hoger nog vier rovers overzeilen, twee daarvan zijn zeker buizerds, maar de andere zijn helaas te snel uit beeld om er een naampje aan te plakken. Helaas...

Op de Sophiapolder is het even later gelijk spannend, want hier en daar zien we groepjes bontbekplevieren in de polder lopen... Eenmaal in de hut blijkt er dan ook eindelijk dit jaar een groep strandlopers te zijn neergestreken, want niet ver zien we opeens 8 krombek- en 3 bonte strandlopers, samen met wat bontbekplevieren foerageren. Gaaf!! De krombekken zijn allemaal juvenielen en ze laten zich buitengewoon fraai zien! Verder tellen we uiteindelijk maar liefst 17 bontbekplevieren, spannend!
Krombekstrandlopers
Krombekstrandloper en bontbekplevier(en)
Krombek-, bonte stranlopers en bontbekplevieren
Verder zitten er nog tientallen kemphanen, oeverlopers en lepelaars, en lopen in de groep meeuwen nog twee geelpootmeeuwen, waaronder een fraaie juveniel, en een pontische meeuw. Altijd leuk!
Geelpootmeeuw (1kj)
Pontische meeuw (2k)
De Crezéepolder gaan we hierna maar even uitkammen. Een kleine zilverreiger zien we vrijwel gelijk lopen en over de Noord vliegt een fraaie juveniele pontische meeuw. Langs de slikranden lopen nog de nodige groenpootruiters, witgatjes, watersnippen en oeverlopers, en ook is naast de kleine ook een fraaie grote zilverreiger present.
Grote zilverreiger
Leuk zijn ook weer de eerste paapjes en tapuiten van het najaar op IJsselmonde. Van beide soorten zien we twee exemplaren, en even later treffen we op het terrein bij de Karwei in Ambacht ook nog een paapje aan. Het is dan inmiddels al half vijf en na tien uur vogelen op de fiets zijn we er ondertussen wel aardig klaar mee. Gelukkig werd het beloond met als hoogtepunt natuurlijk de fraaie groep krombekken op de Sophia!
Paapje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten