woensdag 27 april 2016

Vooral veel fraaie soorten vanmiddag

Aan het begin van de middag vaar ik met Laurens van de Wind nog even over naar de Sophiapolder, maar dat hadden we net zo goed niet kunnen doen. We krijgen nog een pittig buitje op ons dak en meer dan een krooneend en een fraaie groep pijlstaart zwemt er niet, snel dus maar weer terug...

Met Laurens van der Padt rijd ik rond een uurtje of 3 wel weer weg richting de Delta om daar nog wat soortjes op te rollen. Gewoon omdat het kan. Bij Zierikzee loopt de kleine geelpootruiter nog steeds rond en is het leuk met wat foeragerende dwergmeeuwen en de nodige zwarte ruiters, kemphanen, kleine zilverreigers, rosse grutto's en een fraaie zilverplevier. 

Een morinelplevier bij Colijnsplaat is de volgende bestemming en die blijkt zoals verwacht een inkoppertje. Vlakbij de weg staat die op een akker te dutten, erg leuk om deze soort weer eens van zo dichtbij te bekijken! Meestal is het een vluchtige waarneming op een door de hitten trillende akker op Texel, maar deze soort van zo dichtbij zien was alweer een tijdje geleden. Alleen in (toen op Koninginnedag) 2010 zag ik een tweetal van deze arctische steltlopers op slechts een enkele meter op de Maasvlakte, maar deze is ook erg fraai natuurlijk.

Morinelplevier (man)
Bij Neeltje Jans tikken we even later de al aardig doorgeruide zwarte zeekoet makkelijk en ook vliegen hier langs de sluizen honderden sterns met daartussen ook vele noordse en een enkele dwergstern. Een fantastisch gezicht! 

Bij Burghsluis is de bekende grote zee-eend een eitje en d'r loopt nog een fraaie zwarte rotgans rond. In Zeeland hebben we nu echter weinig meer te zoeken, dus via de Brouwersdam, met nog enkel wat zwarte zee-eenden en een dwergmeeuw, gaan we richting Hellevoetsluis om nog even een plek te checken voor een toendrarietgans. De ZH-big day komt immers ook met de dag dichterbij. De gewenste gans blijkt er echter helaas niet te zitten en meer dan een kolgans zit er niet in. 

Aangezien het weer prachtig is en Laurens nog een steltkluut nodig heeft voor z'n jaarlijst rijden we nog maar even door richting Delfgauw. Daar blijkt één van de twee steltkluten snel gevonden terwijl die vlakbij aan het foerageren is. Ook alweer zo'n soort die je normaal op een flinke afstand ziet, maar zo zijn ze toch wel uitzonderlijk fraai. 
Steltkluut
We sluiten het rondje af met twee steenuilen bij Berkel en Roderijs, wéér zo'n soort die je normaal niet zo fraai in de kijker hebt...
Steenuilen
Eenmaal thuis wordt er weer een zilverplevier gemeld in Waalbos (eerder op de avond ook al), dus snel even in de auto in nu het toch wel lekker gaat met de IJsselmondejaarlijst. Op de Waalweg aangekomen blijkt die gewoon in een weiland te lopen en dankzij André Lagendijk die d'r nog staat zie ik 'm snel lopen en ben nauwelijks 10 minuten later weer thuis...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten