zaterdag 30 april 2016

IJsselmondevogelen met een fluiter!

In het land is het verder erg rustig, dus met Laurens van de Wind stap ik vanochtend maar weer op de fiets om die goeie soort dan maar op IJsselmonde te vinden. Polder Sandelingen is zoals altijd rustig, maar een overvliegende purperreiger is wel weer m'n eerste van het jaar. In Waalbos is het hierna dankzij de werkzaamheden wel erg leuk vogelen! In de plasjes lopen nu namelijk weer wat groenpootruiters en ook twee fraaie zwarte ruiters lopen weer rond. Verder lopen er nog wat kluten, oeverlopers en regenwulpen rond, en zien we een watersnip baltsvluchten maken boven het gebied! Dat is op IJsselmonde al heel lang niet meer gebeurd vermoed ik, maar door de schapen is het blatende geluid dat hij met z'n staart maakt helaas niet te horen.
Groenpoot- en zwarte ruiter 
Groenpootruiters en kluut
Ook lopen nog 7 tapuiten rond op de zandhopen en zitten in de al wat langer ontwikkelde stukken een paar sprinkhaanzangers te zingen en zien we ons eerste paapje weer van het jaar op IJsselmonde.
Sprinkhaanzanger
Paapje
Tapuit
De Zuidpolder is hierna op wat kleine plevieren, oeverlopers en een groenpootruiter na ook weer erg rustig, en het leukste zijn wel een overvliegende havik en zwartkopmeeuw. Langs de Oude-Maas weer terug richting de Veerplaat treffen we hierna nog wat zingende matkoppen, koekoek, gekraagde roodstaart en een fraaie purperreiger, en ook hier vliegen nog weer 2 zwartkopmeeuwen over.
Purperreiger
Langs de Devel zitten even later nog wat snorren, een nachtegaal en braamsluiper te zingen, en een stukje verder het Develbos in horen we opeens een matkop zingen. Altijd leuk natuurlijk, maar als we voor 'm stoppen horen we in de groenstrook langs het rangeerterrein plotseling een fluiter zingen! De vogel heb ik hierna al snel in beeld en hij laat zich even leuk zien. Tof!!

Wachtend op de eerste bezoekers, het is immers een aardig lastige soort op 't eiland, blijkt er ook zowaar een paartje bonte vliegenvangers aanwezig. Erg gaaf en natuurlijk twee fijne soorten voor de IJsselmondejaarlijst!

De fluiter gaat steeds minder zingen, maar laat zich nog wel aardig zien en horen aan de toegesnelde IJsselmondetwitchers. Voor ons weer het teken om te gaan om in het eind van de middag nog even de Sophiapolder met een bezoekje te vereren.

Rond 16u zitten Hans Bossenbroek, Laurens van de Wind en ik dan ook op het eiland en daar blijken flink wat ruiters rond te lopen. Naast zo'n 25 groenpootruiters foerageren er namelijk ook maar liefst zeven zwarte ruiters, een mooi aantal voor het gebied. Op nog het bekende mannetje krooneend na zit er niet echt wat noemenswaardigs verder op het eiland, dus we kunnen d'r weer snel vanaf. De goede soort voor vandaag is immers toch ook al binnen, in de vorm van die fraaie fluiter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten