Het is ondertussen alweer aardig eind april geworden, dus de tijd dat alles weer overal kan is ook weer aangebroken. Vandaag fiets ik dus met Laurens van de Wind en Laurens van der Padt weer eens het rondje over IJsselmonde, want wie weet zit nu die klapper wel op ons eilandje. Polder Sandelingen is rustig, dus snel maar door richting Waalbos waar wel van alles te beleven blijkt te zijn. Een draaihals die hier gisteren zat kunnen we nu zo gauw niet vinden, maar een groep van zo'n 7 beflijsters is natuurlijk altijd fraai! Onderweg naar de andere kant van de polder komen we nog de roodhalsfuut tegen op de Waal, die nu al zo goed als helemaal is door geruid. Wat een schitterend beest!
|
Roodhalsfuut |
Ook in de rest van de polder die nu aardig ontpolderd wordt is het leuk met tot onze grote verrassing in wat suffe plasjes 3 bosruiters, 2 zwarte ruiters en een zwikje groenpootruiters en witgatjes! Vooral die eerste twee zijn altijd toch lastig om op de IJsselmondejaarlijst te krijgen, dus erg fijn dit! Wat tapuiten en een cetti's zanger langs het Waaltje zijn ook fijn en vooral die laatste, aangezien hij zich bijzonder fraai liet zien! Dat was me zo nog niet eerder overkomen met deze soort...
|
Zwarte ruiter |
We fietsen hierna maar door richting de Gaatkensplas in de hoop op wellicht een groepje dwergmeeuwen, maar die blijken helaas niet aanwezig. Wel drijft de buffelkopeend nog ergens rond, maar meer is 't ook niet dus de route gaat maar gewoon weer terug richting Ambacht. Langs de Oude-Maas is het echter rustig en meer dan nog een tapuit en cetti's zanger komen we niet. Wel is duidelijk geworden dat de draaihals in Waalbos toch nog wel aanwezig is, dus voordat we doorstomen naar de Sophiapolder tikken we die eerst nog even binnen. Hij laat zich ook nog even leuk bekijken, blijven ook fraaie beestjes natuurlijk.
|
Oude-Maas |
Op de Sophiapolder blijkt het in eerste instantie rustig te zijn en meer dan wat groenpootruiters, de bekende krooneend en nog wat pijlstaarten komen we niet. Samen met Hans Bossenbroek besluiten we 'm dus maar weer eens rond te lopen, je weet immers nooit waar het goed voor is. Ook nu hadden we dat niet van tevoren kunnen bedenken, want als we op de vlonder lopen komt er plotseling een groepje van 4 sterns vanuit het zuiden de polder in knallen. Door de harde noordenwind vliegen ze laag door de polder en zijn ze redelijk goed te zien. Al snel is duidelijk door slanke houding, lichte indruk en sierlijke vlucht dat 't om een groepje noordse sterns gaat, erg tof! In deze tijd worden ze wel vaker op doortrek gezien in het binnenland, vooral met buiig weer als ze naar beneden 'regenen', maar op IJsselmonde was het ons nog nooit gelukt ze in de kijker te krijgen. Nu dus wel en natuurlijk een erg fijne waarneming!
We checken hierna ook nog even de Crezéepolder, maar dat levert niks noemenswaardigs op. Een half uurtje vanavond in Polder Sandelingen was nog wel buitengewoon productief met in een mooie groep gele kwikstaart zowel een engelse als een noordse. De groep hangt al even rond, maar nu kan ik ze dus ook op de IJsselmondejaarlijst bijschrijven die ondertussen gestegen is naar 148 soorten. Een lekker productief dagje dus weer op ons eiland met uiteindelijk 18 nieuwe!
|
Noordse kwikstaart |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten