zaterdag 20 september 2014

Wat een ontlading...

Het is vanochtend een uurtje of negen als Laurens vd Padt, Laurens vd Wind, Hugo Moerman en ik bij Herman vd Brand instappen op weg naar het oosten van 't land. Al enige tijd hangt er een roze pelikaan rond in de omgeving van Hengelo waar nog niks aan is gezien waarom die ontsnapt zou zijn. En aangezien hij ook al eerder in Oost-Duitsland is gezien is het wellicht toch een kandidaat voor aanvaarding.

Gelukkig is er nog weinig gemeld en met de gedachte dat we dus niks beters te doen hebben rijden we de mist in richting Hengelo. Als we rond 11:15 op de plek aan komen staat daar al een aantal vogelaars naar een lege plas te staren, en na een korte woordenwisseling besluiten we maar een stukje verderop te gaan kijken. Vanaf een viaduct over de snelweg was hij gisteren de hele dag te zien in een boom, en als we daar aankomen blijkt hij daar ook inderdaad in te zitten. Het is een leuk gezicht om het beest zo in een boom te zien zitten, maar echt lekker voelt het niet...

Zoekplaatje van de pelikaan
Roze pelikaan
We zitten dus ook niet heel veel langer weer in de auto richting het westen. Qua meldingen is het overigens nog verschrikkelijk rustig, dus besluiten we de grootste groep koereigers ooit in Nederland met een bezoekje te gaan vereren. Eerder dit jaar zag ik er daar vijf, maar nu zitten er zelfs 8! We zien ze even later inderdaad alle 8 tussen de koeien lopen, net als bijna 10 blauwe en wat grote zilverreigers. Ook hier zitten kennelijk muizen zat..
Koereigers
Op het Veluwemeer zwemmen nog flink wat pijlstaarten en een chileense flamingo, maar verder is het op wat krijsende waterrallen na rustig.
Grote zilverreiger
Als we hier wegrijden wordt de bonapartes strandloper weer gemeld in Plan Roerdomp bij Zeewolde, en aangezien we er zowat zijn besluiten we maar een poging te wagen. Hoe we ook zoeken, we kunnen het Noord-Amerikaanse steltlopertje helaas niet vinden. Leuke soorten zijn nog wel een kleine en drieteenstrandloper, kanoet, steenloper, wat bosruiters en op de randmeren nog een groep van 62 krooneenden.
Plan Roerdomp
Al met al vandaag een rustig dagje met natuurlijk een geweldige nieuwe soort.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten