zaterdag 27 september 2014

Gelukkig hebben we de foto's nog..

Afgelopen zaterdag was het niet veel op de Maasvlakte, dus de keuze om toen elders in het land te vogelen was een goede geweest. Vandaag besluiten Laurens vd Padt en ik toch echter maar weer gewoon lekker op de 'mavla' te gaan vogelen. Gisteren waren er bij de Westplaat al 3 bladkoningen gemeld, maar we beginnen vandaag gewoon weer bij de Bayer-parkeerplaats. Deze zit weer vol met zo'n 15 braamsluipers, een tiental zwartkoppen, roodborsten, heggenmussen, een vuurgoudhaan, grasmus, tuinfluiters en dan opeens een spannend beestje.

We zitten al een tijdje naar een paar bosjes te staren die leven van de vogels als er opeens een 'acro' (rietzanger) mooi uit de struiken komt. Hij ziet er meteen wel spannend uit met een lange snavel en een soort langwerpige 'jizz'. Hij verdwijnt echter weer snel in de bosjes, maar als hij even later toch weer tevoorschijn komt begint het toch wat te kriebelen. Laurens besluit zijn camera maar te halen, waarna we de vogel nog twee keer in beeld krijgen en wat plaatjes kunnen schieten.
Struikrietzanger                                                              ©Laurens van der Padt
We besluiten de foto's rond te sturen waar toch een gevaarlijk korte handpenprojectie, een wenkbrauwstreep voor de ogen en een vaalbruine 'karekiet' op staat, en stiekem hebben we al een struikrietzanger in ons hoofd. De verschillende reacties die we vervolgens krijgen wijzen ook allemaal in die richting, maar de vogel laat zich helaas niet meer zien en de vogelactiviteit in de struiken is ook vrijwel helemaal verdwenen.

Inmiddels zijn onder andere ook Herman vd Brand, Hans Tetteroo en André Strootman gearriveerd, maar we kunnen de vogel niet meer terugvinden. Daarnaast moeten we nu ook het terrein verlaten van de bewaking. Laurens en ik besluiten het dus maar voor gezien te houden en rijden nog even richting de Vuurtorenvlakte, Stuifdijk en MOT-bosjes. Het is hier verder rustig met nog wat tapuiten, paapje, wat gekraagde roodstaarten, vuurgoudhaantjes en een vroege sneeuwgors.

Sneeuwgors
Vuurtorenvlakte
We besluiten hierna toch nog even richting de Westplaat te gaan, aangezien er vandaag ook weer bladkoningen zijn gezien. Op het pad stuiten we al gauw op wat vuurgoudhanen en andere mezen, maar de bladkoningen horen of zien we niet. Heel veel tijd hebben we ook niet aangezien er een terekruiter wordt gemeld bij de Benninger Slikken, een goede voor Zuid-Holland!
Westplaat
Als we onderweg langs de Strypse Wetering rijden bij Rockanje kunnen we het niet laten nog een blik te werpen. Dat levert nog een groepje kemphanen op en er lopen nog drie geringde brandganzen rond.
Geringde brandgans
Bij aankomst is de vogel echter verdwenen en ook een eerder gemelde gestreepte strandloper is niet in beeld. Het komende ruime uur komt daar helaas geen verandering in, en dus rijden we een uurtje of zes weg met veel kleine zilverreigers, een geoorde fuut en nog een zeearend. Het was dus zeker geen straf om hier een kijkje te nemen, maar jammer dat de terek het liet afweten.

Al met al zijn we rond half zeven zijn we weer thuis met zeer waarschijnlijke de 2de struikrietzanger voor Zuid-Holland. Gelukkig hebben we de foto's nog...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten