zaterdag 13 september 2014

Fijne dag vogelen met steppekiek op de Mavla!

Gisterenavond besloten Laurens vd Padt en ik vandaag net als vorige week maar weer lekker op de Maasvlakte te gaan struinen. Het succes van vorige week zou het wellicht niet overtreffen maar in deze tijd kan alles weer op de Maasvlakte, dus wie weet.

Net als vorige week beginnen we ook nu weer, als het net licht is geworden, op parkeerplaats van Bayer. We kunnen weer vrij rondlopen en de bosjes lijken aardig vol te zitten. We zien wat vuurgoudhaantjes, zo’n 6 gekraagde roodstaarten, een paapje en een stuk of 10 braamsluipers. Verder zitten er, in tegen stelling tot vorige week, nu veel meer roodborsten en heggenmussen.  Een leuke soort zit er deze keer helaas niet in en ook in de omliggende bosjes is dat niet het geval en zien we weinig noemenswaardig.

Het Distripark zit vol met graspiepers en witte kwikstaarten, maar op een boompieper na zit er echt helemaal niks in de begroeiing. Tijd dus om richting de Vuurtorenvlakte te gaan, omdat daar al een grauwe klauwier was gemeld in de struikjes langs de Maasmond. Daar aangekomen checken we alle bosjes, en inderdaad vliegt de grauwe klauwier opeens op uit een bosje en verdwijnt achter de dijk. We kunnen ‘m hierna helaas niet terugvinden.  Aangezien we op de vlakte en in de greppels al mensen zien lopen, besluiten we het voor gezien te houden en richting de zandsuppletie te gaan die een paar dagen aan de gang is op het strand van de 2de Maasvlakte.  Gisteren had Roland-Jan Buijs hier zo’n 30 kleurringen dus dat kon weleens leuk worden.

Bij het brandweerkazerne zien we onder andere Bas de Bruijn, een kort gesprek levert ons wel een smelleken op en het feit dat de bosje hier wel aardig vol lijken te zitten, maar voorlopig nog zonder leuke soorten. Niet veel verder zie ik vanachter het stuur opeens een kiek zie vliegen boven een stuk nieuwe vlakte van de 2de Maasvlakte. Snel de auto in de berm en de scoop erop, en het is gelijk duidelijk dat het om een eerstejaars grauwe of steppekiekendief gaat. De vogel jaagt helaas op behoorlijk afstand, maar toch lijkt het ons weldegelijk een steppekiekendief door onder andere een duidelijk boa. Als de vogel even later op behoorlijke afstand in lijkt te vallen besluiten we toch alarm te slaan en wat vogelaars die op de Maasvlakte zijn in te seinen.
Bewijsplaatje steppekiekendief
Met uiteindelijk een mannetje of 8 is het daarna wachten totdat de vogel gaat vliegen op het punt waar wij menen dat hij is verdwenen. Het duurt maar en het duurt maar, en dan ga je twijfelen. Een tweetal velduilen vliegt nog rond en de spanning stijgt; zal die toch niet zijn doorgevlogen? Dat kan toch niet. Tot onze grote opluchting vliegt hij toch opeens uit de vegetatie en komt hij fraai dichtbij jagen. Dan is het wel duidelijk: een hele fraaie steppekiekendief!! Uiteraard een leuke zelfontdeksoort, en zeker aangezien hij nog nieuw is voor mijn Zuid-Hollandlijst!


Steppekiekendief                                                                      © Garry Bakker
Als de vogel weer verder weg gaat jagen besluiten Laurens en ik verder te gaan, maar niet naar de zandsuppletie, aangezien we een beetje gefrustreerd aanhoren dat er Arie Kolders en Ies Meulmeester een draaihals en een sperwergrasmus hadden op de parkeerplaats van Bayer. Vooral die laatste zorgde voor geen gewone waarneming aangezien die voor hun ogen tegen een raam aanvloog. Ze konden ‘m daarna gelukkig wel loslaten. Dat we deze beesten niet hebben gezien kan worden verklaart omdat we horen dat de greppel langs de Nieuwe Stuifdijk vanochtend vroeg eigenlijk leeg was. Later op de ochtend bleken er toch behoorlijk wat vogels in te zitten, die dus in het donker overal zitten en als het licht is geworden zich naar de dichtere vegetatie verplaatsen.

De struikjes op de P-plaats blijken inderdaad een heel stuk voller te zitten dan vanochtend met  nu onder andere dik 20 braamsluipers. Met onder andere Ferry van de Lans kunnen we echter draaihals noch sperwergrasmus vinden. Zij houden het na een kwartiertje voor gezien maar we besluiten nog even door te zoeken. Als we dan door lage struikjes in stappen, die erg in trek zijn bij sylvia’s, vliegen er weer meerdere braamsluipers uit en ook een grote grijze sylvia die gelijk diep in de struikjes duikt: “dat was ‘m”. We zien hem hierna helaas niet meer beter, maar aangezien we horen dat Laurens vd Wind een kleine strandloper op de Sophiapolder heeft gevonden besluiten we de Maasvlakte te verlaten en richting IJsselmonde te gaan voor deze nieuwe voor onze IJsselmonde-lijst.

We zijn rond 3 uur bij het pontje, waarna we met Gerard Groeneveld even later op het eiland aankomen. Vanaf de aanmeerplaats zien we de kleine strandloper op hele grote afstand waarschijnlijk al lopen, en als hij gaat vliegen is het verschil in grote goed te zien met een bonte strandloper. We lopen toch naar de hut waarvandaan we de steltjes hopelijk veel dichterbij kunnen bekijken. Dat blijkt het geval, maar de kleine strandloper zien we in eerste instantie niet. Daarentegen lopen er nu wel opeens 4 krombekstrandlopers tussen de kemphanen op niet al te grote afstand.

Krombekstrandlopers
Een groepje van 6 bontbekplevieren en een bonte strandloper valt dan in en even later zien we ook opeens twee kleine strandlopers op behoorlijke afstand lopen, net als nog twee bontbekplevieren. De kleine strandlopers komen even later gelukkig een stukje dichterbij waarna ze behoorlijk fraai te zien zijn, gaaf! Alweer de vijfde nieuwe voor mijn IJsselmondelijst dit jaar, die nu op 213 staat. Of deze twee kleine strandlopers nu andere zijn dan het enge exemplaar dat we met een bontje zagen vliegen zullen we nooit weten, maar de soort staat in ieder geval op de lijst!
Kleine strandlopers
Met Laurens loop ik hierna nog over wat terreintjes langs de Veersedijk, maar die blijken behoorlijk leeg. De Crezéepolder daarentegen zit nu opeens vol met graspiepers, gele kwikstaarten watersnippen. Daartussen zien we helaas geen gehoopte ortolaan of duinpieper, als kan immers, maar nog wel een tweetal tapuiten.
Al met al een erg fraaie dag met een zelfontdekte steppekiekendief voor de Zuid-Hollandlijst en ook weer een nieuwe voor de IJsselmondelijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten