woensdag 1 januari 2014

Een gelukkig 2014!

2013 is voorbij, en dat is een jaar gebleken wat we niet snel zullen vergeten. Zelf had ik in tegenstelling tot de jaren 2011 en 2012 niet de insteek om weer een hoge jaarlijst neer te zetten, maar vooral veel op IJsselmonde te vogelen, en vooral ook om op dit eiland het jaarlijst-record te verbreken. Dit gaat gepaard met veel zelf vogelen, en heeft heel wat opgeleverd op het eiland, met als beste soorten witoogeend, uiteraard de buffelkopeend, middelste zaagbek, rode wouw, zwarte wouw, kwartelkoning, 2 groepen kraanvogels,  zilverplevieren, kanoet, 6 drieteenstrandlopers (de eersten voor het eiland ooit), krombekstrandloper, temmincks strandloper, grote burgemeester, kleine jager, velduil, twee draaihalzen, drie pestvogels, engelse kwikstaart, 2 noordse kwikstaarten, 2 grote piepers, ortolaan en dwerggors. Stuk voor stuk goede soorten voor het eiland, en daarmee dus ook het record aangescherpt tot 184 soorten. Uiteraard zaten er ook nog nieuwe bij voor mij IJsselmonde-levenslijst, wat er uiteindelijk 9 waren, een flink aantal! En naast deze fraaie soorten, heb ik de beste van het jaar voor het eiland, de vale gierzwaluw van Rotterdam IJsselmonde, helaas gemist...
Middelste zaagbek
Drieteenstrandlopers
Draaihals
Dwerggors
Daarnaast heb ik uiteraard ook nog in Nederland gevogeld en de nodige lifers gezien. Het begon echter allemaal wat rustig, en een ross' gans die we vonden in Overijssel bleek helaas niet een goede zelfontdeksoort.. De eerste goede soort die werd gevonden was een geelsnavelduiker in de Grevelingen, en dat betekende ook de eerste nieuwe soort voor het jaar, een zeer fraaie vogel! Diezelfde dag waren ook nog eens ijs-, parel- en roodkeelduiker te zien in de directe omgeving, net als een brilzee-eend nabij de Brouwersdam.

Geelsnavelduiker
De tweede lifer volgde anderhalve week later, en betrof een hutchins' canadese gans nabij Vriezeveen. De plek waar de vogel de vorige dagen was gezien bleek 's ochtends verlaten door de ganzen, maar achter wat groepen toendrarietganzen aanrijden bracht ons bij de vogel die zich fraai liet bekijken!

Hutchins canadese gans
Half maart volgt de derde lifer van het jaar, in de vorm van een bronskopeend nabij Spijkenisse. We weten deze in de regen nog vlak voor het donker te halen, een zeer fraai beestje!

Bronskopeend 
Op 11 april wordt in Den Helder een rode rotslijster gevonden. Na een zenuwslopende rit met veel fileleed, zien we de lijster enkele minuten in daglicht, waarna we hem terugvinden op zijn slaapplaats in het wapen van een kerk. Het feit dat de vogel niet helemaal zuiver lijkt te zijn doet natuurlijk niets af aan deze spannende twitch, maar het is wel even afwachten.

En toen was daar op 10 en 11 mei het DBA-weekend op Texel. Qua zeldzaamheden was het niet dikgezaaid op het eiland, en als we niet even een poelsnip kortstondig schitterend in beeld hadden gehad, dan waren we met een groep morinelplevieren, wat zwarte rotganzen, witbuikrotganzen en een gestreepte strandloper naar huis gegaan.

Poelsnip
Op 20 mei kan ik mijn vierde lifer van het jaar bijschrijven: een schitterende zingende noordse nachtegaal in de Brabantse Biesbosch, om de hoek. Een soort die nog steeds op mijn lijst ontbrak, en nu zoals het hoort, lekker dichtbij was gekomen, daar houden we van..

Na mei heb ik me een beetje verdiept in de planten, en de zomer heb ik daar naast sprinkhanen, libellen en vlinders, veel aandacht aan besteed. Mijn plantenlijst is na de zomer gestopt op 512 soorten, dat gaat dus wel wat makkelijker..
Gelobde maanvaren
Schubvaren
Klimopbrembraap
Bijenorchis
Libellen, sprinkhanen en vlinders kregen uiteraard ook nog de nodige aandacht, en zo heb ik dit jaar eindelijk de donkere waterjuffer, noordse winterjuffer, zilveren maan en sierlijke witsnuitlibel opgerold in de Weerribben, keizersmantel in Drenthe, kalkdoorntje in de Biesbosch, wrattenbijter, steppesprinkhaan, kleine groene sabelsprinkhaan, boomkrekel en zuidelijke heidelibel in 't oosten van 't land en een mooie dag in Limburg met bruin dikkopje, kaasjeskruiddikkopje, boswitje, klaverblauwtje, rosse sprinkhaan en zuidelijke glazenmaker. Op IJsselmonde was het verder ook druk met sprinkhanen, met de eerste greppelsprinkhaan voor Ambacht en Ridderkerk, en de eerste gouden sprinkhanen, bijna 20 exemplaren, voor Ambacht! Daarnaast leverde een paar keer nachtvlinderen ook veel nieuwe en vooral ook prachtige nachtvlinders op!


Wrattenbijter 
Donkere waterjuffer
Bruin dikkopje
Kalkdoorntje
Gouden sprinkhaan
Grote beer
Nachtvlinders
 En toen begon het najaar...

25 september was de eerste twitchdag voor mij, wat een noordse boszanger en arendbuizerd opleverde, dankzij een kwartiertje eerder weg van de rector.

Na deze aftrap met goede soorten, was het de volgende dag weer raak, en nu met een nieuwe soort voor Nederland: een rosse waaierstaart nabij Camperduin! Uit school direct naar het noorden afgereisd en voor het donker nog gezien, wat een super beest!

Rosse waaierstaart
Een paar dagen later was het weer prijs en weer op de Maasvlakte, deze keer een raddes boszanger die zich schruwelijk fraai liet bekijken op de nieuwe dijk. Een sprinkhaanzanger die ook aanwezig was bleek helaas wel een gewone..

Op 11 en 12 oktober was er weer het DBA-weekend op Texel, en de op de dag ervoor ontdekte struikrietzanger, betekende de 9de lifer voor mij dit jaar. Verder was het weekend nog goed voor een bergfluiter spec.

Op 19 oktober was weer een dag aan waarop ik twee lifers scoorde. De eerste waren enkele grote kruisbekken over de Vulkaan, en de tweede lifer betrof een fraaie en langverwachte daurische klauwier in de Waverhoek.

Daurische klauwier
Een kleine week later was het weer prijs, en nu weer op de Maasvlakte. Deze keer betrof het een izabeltapuit en wel een erg fraaie ook.

Izabeltapuit
Op de dag van de izabeltapuit werden verspreid over het land min. drie verschillende vale gierzwaluwen gevonden. De dag erna stonden we in alle vroegte op de plek van één van deze vogels, Texel. De vale gierzwaluw van Enkehuizen werd terug gevonden dus snel waren we van het eiland weer af en konden de vale gierzwaluw vrij snel na aankomst op de lijst schrijven.

En het hield nog even aan, wat de volgende week was het weer prijs. Nu moesten we naar het Westkapelle waar een provencaalse grasmus was gevonden. Deze liet zich na flink wat geduld met moeite fraai zien. Er werden nu in het Zeeuwse echter ook een vale gierzwaluw en woestijntapuit gemeld. Beiden wilde we uiteraard ook nog even zien, en dat lukte ook. Dit ging echter wel ten kosten van de knaller van het jaar op IJsselmonde, ook een vale gierzwaluw, waar we te laat voor terug waren op het eiland. Een zelf gevonden grote pieper was toen wel een schrale troostprijs.

De koek leek nu toch wel aardig op, maar niets was minder waar. Een sperweruil werd gemeld en op 25-11 konden we deze in het donker bijschrijven, wat een superbeest!


Sperweruil
Ook nu was het nog niet klaar, want nauwelijks een week later werd een gevangen swinhoes boszanger in het Ketelbos weer teruggevonden. De dag na deze terugvondst kon ik deze samen met honderden andere op de lijst zetten, terwijl het beestje een kat-en-muisspelletje in het bos speelde. Uiteindelijk wilde hij zich na een uurtje of 6 even fraai laten bekijken..

En toen ging een maand voorbij zonder één lifer te zien. 't Was wel ff wennen, maar gelukkig kwam een dag voor Oudjaarsdag toch nog een soortje erbij op de lijst: een schitterende dwerguil in Lettele. De vogel was eerder in de maand al gezien maar bleek lastig, en verdween ook voor een tiental dagen uit beeld. Later bleek de vogel wat meer honkvast en zo stond hij eenvoudig op de lijst, wat een fraai beestje en schitterende afsluiter van het jaar!
Dwerguil
Naast al deze zeldzaamheden was het ook een jaar waarin ik behoorlijk wat naar geringde vogels heb gekeken. Vooral in Rotterdam, maar ook op andere plekken heb ik telkens geprobeerd geringde vogels te zien, en de ringen af te lezen. Dit heeft in mijn ringbestand in totaal 876 geringde vogels opgeleverd, uiteraard inclusief dubbeltellingen, waaronder wel een paar leuke terugmeldingen.

Te denk valt hier aan twee Duitse geelpootmeeuwen in Rotterdam, een Kroatische kokmeeuw in Steenwijk en als leukste wel een Russische zilvermeeuw in Rotterdam.
Kroatische kokmeeuw
Russische zilvermeeuw
Duitse Geelpootmeeuw

Dit alles resulteerde in de volgende lijstjes:
Tuinlijst 108 soorten 


Iedereen een gelukkig en vogelrijk 2014 toegewenst! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten