zaterdag 11 januari 2014

Eerste twitch van het jaar een feit!

In het nieuwe jaar alweer een paar keer naar Rotterdam geweest met Laurens vd Padt. Voor ons nieuwe stukken in de westelijke hoek van de stad uitgeplozen voor goede plekken voor meeuwen, en de standaard plekken uitentreuren bezocht. Dit heeft heel wat leuke geringde kokmeeuwen opgeleverd, net als mooie aantallen geelpootmeeuwen en pontische meeuwen, en een leuke geringde nijlgans.

1ste winter geelpootmeeuw
Deense kokmeeuw
Duitse kokmeeuw
Nederlandse Nijlgans

1ste winter pontische meeuwen en zilver
Vandaag stond er ook weer zo'n dagje meeuwen in Rotterdam op het programma, maar toen Laurens en ik gisterenavond van 9 pontische meeuwen stonden te genieten bij de Sophiapolder, die gebruikt wordt als slaapplaats door grote meeuwen, werd een kaspische plevier doorgegeven nabij Wissenkerke. De vogel bevond zich eerst in een groep kieviten, en verdween daarna in z'n eentje. 

Vanochtend besloten we dus toch maar Rotterdam in te gaan en mocht de vogel teruggevonden worden, zouden we de stad linea recta verlaten. Tot een uur of elf konden we rustig onze gang gaan met onder meer de bekende Duitse geelpootmeeuw, drie andere geelpootmeeuwen, twee geringde knobbelzwanen en twee gekleurringde kokmeeuwen uit Litouwen en Denemarken, toen opeens de vogel werd teruggevonden. Laurens vd Wind was bereid ons op te pikken bij de Kuip, en dus zaten we een kwartier later in de auto op weg naar Zeeland, de eerste twitch van het jaar was een feit!

Tweede winter geelpootmeeuw
Na een rit van een uur, met onderweg jaarsoorten als middelste zaagbek, scholekster en wulp, kwamen we aan op de plek, waar we de vogel kregen aangewezen. Daar was nog niet alles mee gezegd, want de vogel verdween vrijwel geheel op de omgeploegde akker waar hij op stond. Ondanks dat lukte het de vogel in de kijker te krijgen, en hij liet zich mooi zien, poetsend, wat rennend en vooral veel rustend. Als we even niet opletten is de vogel daarna onvindbaar, en weten we hem niet meer terug te vinden op de akker. We besluiten dan ook maar de plek te verlaten, en eens een kijkje te gaan nemen bij Neeltje Jans.
Kaspische plevier
Publiek
In de havens aan de binnenkant zitten redelijk wat zilvermeeuwen, waaronder een exemplaar dat geringd is in België. Verder is het op een oeverpieper na rustig, en dus zijn we even later op de Brouwersdam te vinden. De meegebracht kruimels vinden de lokale meeuwen een lekkernij, maar op een geringde Belgische kokmeeuw zit er niks leuks tussen de meeuwen. Op zee is dat een ander verhaal, waar op kleine afstand een roodhalsfuut, twee zeekoeten, ijseenden en wat kuifduikers zicht bijzonder fraai laten bekijken! 

Aangezien er in een haven bij Schiedam een 'goede' marmereend wordt gezien, dus eentje zonder ringen en met een gaaf verenpak, besluiten we deze nog even met een bezoekje te vereren. Eenmaal op de plek aangekomen is de vogel snel in beeld, maar veel is er niet aan te zien. We zijn dan ook weer snel vertrokken, zeker als we de negatieve berichten over de zuiverheid van de vogel (de vogel heeft een witte kont, wat niet 'hoort') vernemen. 
Tja, vanachter tralies naar een marmereend kijken..
Eenmaal weer afgezet in Rotterdam, fietsen we nog even naar het Eiland van Brienenoord, waar we op de resterende kruimels nog een nieuwe Belgische kokmeeuw, en een bekende Finse kokmeeuw kunnen lokken. Al met al was vandaag dus het hoogtepunt geen meeuw, maar een schitterende kaspische plevier, die de eerste lifer van dit jaar alweer is! De 'marmereend' zullen we maar even buiten beschouwing laten, zeker gezien het feit dat ik de vogel mogelijk twee jaar geleden al eens gezien heb.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten