vrijdag 17 januari 2014

Een Wit-Russiche pontische meeuw!

Vandaag had ik studieverlof, dus een uitgelezen kans om met Laurens van der Padt weer eens naar meeuwen te gaan kijken in Rotterdam. Gisteren hoorden we van de eerste gekleurringde pontische meeuw uit Wit-Rusland op de vuilstort bij Heijplaat, niet ver van onze gebruikelijke route af. Deze mogen we natuurlijk niet missen dus inclusief deze vuilstort stond er weer een leuke route gepland.

We beginnen zoals gewoonlijk bij Lombardijen wat een bekende Nederlandse en Duitse kokmeeuw oplevert, net als twee Nederlandse knobbelzwanen. Onderweg naar Zuidwijk lezen we een nieuw Litouws kokmeeuwtje af, en eenmaal in Zuidwijk aangekomen zien we gelijk een hele fraaie derde winter pontische meeuw staan. Verder lezen we hier nog een Nederlandse knobbelzwaan en twee bekende kokmeeuwen uit Litouwen en Duitsland.


3de winter pontische meeuw
 We gaan hierna door richting het Zuiderpark, waar we totaal tegen de gebruikelijke verhoudingen wat betreft geringde kokmeeuwen in Rotterdam, maar liefst 3 kleurringen (Deense, Nederlandse en Duitse) en maar 1 metalen (Nederlandse) kokmeeuw aflezen. Naast het Zuiderpark lezen we nog een nieuwe Duitse kokmeeuw en een bekende Litouwse af, waarna we een kijkje gaan nemen bij de vuilstort.
Kokmeeuwen in het Zuiderpark
Onderweg komen we langs een mooie wijkje waar we o.a. twee zwarte mezen tegen het lijf lopen, een goede en leuke soort voor IJsselmonde!

Op de vuilstort zit inderdaad een behoorlijk aantal meeuwen, en de eerste geringde vogel die we zien is de bewuste pontische meeuw uit Wit-Rusland! Hij laat zich de hele tijd fraai bekijken, net als nog een drietal andere 1ste winter pontische meeuwen. Qua ringen lezen we nog drie Nederlandse en een Noorse zilvermeeuw af. 't Is een leuke plek om vaker met een bezoekje te vereren!

Wit-Russische pontische meeuw

We bezoeken hierna wat havens nabij Charlois en Katendrecht wat een Deense, Litouwse, Finse, Zweedse en een Duitse kokmeeuw oplevert. Afrikaanderbuurt mogen we uiteraard niet overslaan, en ook nu weer staan er een fraaie pontische meeuw en een geelpootmeeuw. Verder staan er nog twee bekende Nederlandse zilvers, een Nederlandse kleine mantel, Belgische kokmeeuw en een Letse kokmeeuw. Erg leuk is ook een geringde nijlgans uit Arnhem!

1ste winter pontische meeuw
Arnhemse nijlgans 
In de Kop van Zuid lopen we ook nog even rond maar het gaat al snel regenen wat niet erg bevordelijk is voor het aflezen. We zien uiteindelijk nog een Deens, Zweedse, Belgische en Poolse kokmeeuw, twee 1ste winters, een 2de winter en 3de winter geelpootmeeuw en twee1ste winter pontische meeuwen.
Poolse kokmeeuw
1ste winter pontische meeuw

Al met al was het vandaag weer een standaard rondje door Rotterdam, maar de telkens toch weer nieuwe aanwezige geringde meeuwen, waarvan de Wit-Russiche pontische meeuw toch wel het hoogtepunt was!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten