maandag 30 december 2013

Een schitterende afsluiter!

Tijdens het standaard meeuwenrondje door Rotterdam afgelopen zaterdag, wat vier pontische meeuwen, vier geelpootmeeuwen, een Deense, wat Nederlandse, Belgische, mijn eerste Letse en een Tsjechische kokmeeuw, en nog wat Nederlandse zilvers opleverde, bleek de dwerguil die eerder in december werd ontdekt nabij Lettele, nog aanwezig en in vergelijking met eerst redelijk goed te doen. Reden temeer dus om vanochtend met Laurens vd Padt en Laurens vd Wind om 8:00 bij de bushalte te staan, om opgehaald te worden door Sander Elzerman richting het oosten.

Nederlandse zilvermeeuw B[JY]
1ste winter pontische meeuw
Na onderweg nog André de Baerdemaker opgepikt te hebben, stappen we iets over tienen het bewuste bos in. Het weer is prachtig en er roepen, kuifmezen, glanskoppen en boomklevers. We lopen stevig door naar de bewuste locatie, en zoals gehoopt is de dwerguil gelijk schitterend in beeld! Hij zit op een tak om zich heen te kijken, maar doet af en toe ook de nodige rek- en strekoefeningen. Wat een fraai beestje! Dan vindt hij het opeens genoeg en duikt een holletje in, waar wij hem niet meer uit zien komen.

Dwerguil
Publiek
Zoek de dwerguil....
Het holletje van de dwerguil
In het bos zien we verder nog een groepje goudvinken, tientallen kruisbekken en een raaf vliegt roepend over.
Kruisbekken
Aangezien we nu ook redelijk dichtbij de sperweruil zijn, besluiten we die ook maar weer eens met een bezoekje te vereren. Hij is uiteraard gelijk in beeld, en laat zich net zoals de afgelopen keren schitterend bekijken. 

Sperweruil
Na een tijdje vliegt de uil naar de sportvelden, en dan vinden wij het ook wel weer mooi geweest. We besluiten de dag af te sluiten bij de vuilnisbelt van Barneveld, het zou toch wat zijn om een dag te vogelen en geen ring af te lezen.. ;) Op de belt lezen we uiteindelijk nog twee Nederlandse en een Duitse zilver af, en zien we een 2de winter geelpootmeeuw. Van een drietal pestvogels dat wordt opgepikt door Sander zie ik nog net twee exemplaren achter een heuvel verdwijnen.. 

Nederlandse zilvermeeuw
Al met al een uiterst fraaie dag die een schitterende afsluiter vormt van dit bizarre jaar. De afsluiter was niet groot, maar o zo prachtig!

Dwerguil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten