maandag 23 december 2013

Heel wat (leuke) aflezingen..

Afgelopen week en ook afgelopen zaterdag weer aardig water ringen afgelezen. Zaterdag was het weer echter niet zo best toen Laurens vd Padt, Sander Elzerman en ik in Rotterdam waren. Dat leverde toen dus ook maar 12 ringen op waaronder nog wel een Deense kok- en zilvermeeuw, kokmeeuwen uit Litouwen, België, Nederland, Duitsland en Zweden, en wat lokale knobbelzwanen. Leuker dan deze ringen waren eigenlijk drie pontische meeuwen die zich af en toe fraai lieten bekijken. 


2de winter pontische meeuw
1ste winter pontische meeuw
Voor vandaag is het weer wat opgegeven is wat beter, dus besluiten Laurens vd Padt en ik maar gewoon weer naar Rotterdam te gaan om een berg ringen af te lezen. We besluiten in het Spinozapark te beginnen, en dus het gebruikelijke rondje andersom te doen. In het Spinozapark is de lokale kokmeeuw W[E0YE], die hier een aantal jaren geleden geringd is, weer present, en dus is de eerste aflezing weer binnen. 

De volgende bestemming is Zuidwijk. De kokjes reageren hier zoals altijd weer goed, en er lopen maarliefst drie geringden tussen, een bekende en onbekende vogel uit Litouwen en een bekende uit Finland. Dat gaat lekker, en zeker omdat de weerprofeten het bij het rechte eind hadden dat het een mooie dag zou gaan worden, gaan we snel weer verder. Onderweg naar de Carnissebuurt zien we een groep kokmeeuwen zwemmen, en dus gooien we flink wat kruimels op het fietspad. Dat blijkt een goede keus, want er blijkt mijn eerste Noorse kokmeeuw tussen te zitten! Hij wil niet echt zitten, maar gelukkig brengt de camera van Laurens uitkomst..

Noorse kokmeeuw W[J2TR] Fotograaf: Laurens van der Padt
In de Carnissebuurt komt ook nog een Nederlandse kokmeeuw op onze overheerlijke kruimels af, en vormt een knobbelzwaan uit de Vogelklas de zevende aflezing van de dag. Als we hierna aankomen in het Zuiderpark, zien we dat het een drukte van belang is met kokmeeuwen, dat moet dus wel wat gaan opleveren. 

En het voeren levert inderdaad wat op, want we lezen hier uiteindelijk twee Deense, één Duitse, één Belgische en een Nederlandse kokmeeuw af! Daarnaast ook nog twee Nederlandse knobbelzwanen en een Nederlandse zilvermeeuw, zeker geen slechte score dus, en we zitten nu al over het aantal van zaterdag heen! 
Deense kokmeeuw
Nederlandse knobbelzwaan
De volgende bestemming is de Valkeniersweide, en dat levert nog een Duitse kokmeeuw en een Nederlandse knobbelzwaan extra op. We zetten nu koers richting de Afrikaanderbuurt waar het maar weer moet gebeuren. En het gaat ook hier weer lekker met vijf Nederlandse zilvers, een Nederlandse kleine mantel, twee Belgische en een Nederlandse kokmeeuw. Daarnaast lopen er nog drie eerste winter geelpoten rond en een erg fraaie derde winter geelpoot!

3de winter geelpootmeeuw
De Kop van Zuid is erg matig qua ringen, maar wel kunnen we hier nog drie 1ste winter geelpootmeeuwen bijschrijven. De Persoonshaven daarentegen barst van de kokmeeuwen, en we lezen hier dan ook twee Finse, twee Nederlandse en een Zweedse kokmeeuw af. Met deze aflezingen zijn we over de 30 ringen heen, en we zijn nog niet klaar!

Aangezien het licht behoorlijk afneemt besluiten we onze dag te eindigen bij het Eiland van Brienenoord, en daar dus het brood op te voeren op de kade, in de hoop nog wat af te lezen. Dat lukt uiteindelijk aardig met twee bekende Deense kokmeeuwen en een Finse kokmeeuw. Op de dam zitten ook nog flink wat grote meeuwen waaronder een 1ste winter pont en wellicht wel de leukste meeuw van de hele dag, een 1ste winter geelpootmeeuw uit Duitsland! Deze geringde geelpootmeeuw is alweer de derde geringde in Rotterdam-Zuid deze winter, met een andere Duitse en een Zwitserse die beide op de Afrikaanderbuurt zaten.

1ste winter geelpootmeeuw R[74W]
1ste winter pontische meeuw
We eindigen onze dag dus met 35 afgelezen ringen, een record! Daarnaast nog een achttal geelpootmeeuwen en één pontische meeuw. Al met al een goede score en dat is zeker zo dankzij de Duitse geelpoot en het Noorse kokmeeuwtje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten