vrijdag 28 december 2012

Wéér naar Zeeland!

Mijn vader wil 1 keer in het jaar een dag vogelen en dat hebben we vandaag gedaan. Evert en ik stappen om kwart over acht in op weg naar de eerste plek van vandaag, de Kwade hoek. Voordat we er zijn stoppen we nog even bij het Kiekgat waar een cetti's zanger luidkeels zit te zingen, leuk!

Een kleine tien minuten zijn we op de parkeerplaats van de Kwade hoek. Het is al de derde keer deze winter dat ik hier rondstruin maar het is nog steeds niet gelukt de strandleeuweriken te zien. De andere soorten vervelen natuurlijk ook nooit en vol goede moed lopen we de duinen in. In de duinen jaagt een blauwe kiekendief en horen we nog twee cetti's zangers. Het pad is zonder laarzen vrijwel niet begaanbaar en aangezien we slechts twee paar hebben duurt het wat langer voordat we erdoor zijn. Als deze grote hindernis eenmaal is overwonnen duurt het niet lang voordat we de zee zien en over de kwelders lopen.

Vanuit de verte zien we al snel de groep sneeuwgorzen vliegen. Ze foerageren in de duintjes en laten zich fraai bekijken. Even later komt ook het groepje ijsgorzen aanvliegen en ze laten zich af en toe fraai bekijken. Het fotograferen is echter niet te doen omdat ze al sluipend door het helm vaak onzichtbaar zijn. Als we van deze soorten genieten komt ook het groepje fraters langs gevlogen en land tussen de zeekraal. Tijd dus om daar heen te gaan.

Kwade Hoek
Na een tijdje komen we inderdaad weer  de fraters tegen en dan vliegen opeens ook de drie strandleeuweriken voor ons op. Ze landen gelukkig weer gauw en laten zich geweldig bekijken, wat een gave beesten!
Strandleeuweriken
De buit is binnen dus na vooral de strandleeuweriken uitgebreid te hebben bekeken gaan we weer richting de auto. Onderweg zien we nog wat goudvinken, een slechtvalk en een bruine kiekendief en als we weer bij de auto zijn staat de daglijst op 51 soorten, een goed begin!

We gaan hierna richting de Brouwersdam waar het inmiddels wat is gaan miezeren. Ondanks dat is het leuk vogelen met de gebruikelijke roodkeelduikers, kuifduikers, middelste zaagbekken etc. Een groepje grote zee-eenden is verder erg leuk net als een drietal witbuikrotganzen die in een groepje 'normale' rotganzen aan de binnenkant van de dam foerageren. De ijsduiker en -eenden kunnen we helaas niet vinden. 

Door de regen rijden we richting Burghsluis waar de bekende zwarte rotgans snel is gevonden. Na even van de vogel genoten te hebben gaan we richting Neeltje Jans. Bij de bekende boeien is een adult kuifaalscholver aan het jagen en is ook deze doelsoort binnen. Het regent nog steeds dus we zitten weer gauw in de auto op weg naar Yerseke. Een familie van 6 roodhalsganzen die eerder deze winter op Schiermonnikoog zat is namelijk bij dit plaatsje neergestreken. Maandag was het niet gelukt ze te zien dus wellicht hebben we nu meer succes. 

Weiland van de zwarte rotgans
In het gebied aangekomen is het gelijk bij de eerste groep rotganzen raak en laat de familie zich schitterend bekijken, wat een fraaie gansjes zijn het toch!

Roodhalsganzen
Het is inmiddels al drie uur dus tijd om weer richting het noorden te gaan. Velduil ontbreekt nog steeds op de lijst van Evert dus daar moeten we maar verandering in brengen, vorig jaar wilde het niet lukken door de harde wind. Als we een kleine uurtje later aankomen bij Zierikzee en we de wind door onze haren voelen waaien zakt ons de moed in de schoenen. Tijdens het uur dat we posten laten de velduilen zich helaas niet zien maar met slobeend en zwarte ruiter kunnen we de daglijst tot 86 soorten brengen. Ondanks het weer missen van de velduilen hebben we een schitterende dag gehad met zeldzame ganzen en wéér de Kwade Hoek! 
Karrenvelden ZierikzeeGeen opmerkingen:

Een reactie posten