zaterdag 1 december 2012

Telling bij Katwijk en goeie soorten voor ZH

De afgelopen dagen werden er langs zeetrektelposten  langs de Zuid-Hollandse kust duizenden alk/zeekoeten gezien met af en toe ook een kleine alk of papegaaiduiker daar tussen. Omdat voor vandaag ook nog een westenwind werd opgegeven besloten Herman, Laurens, Laurens en ik maar richting Katwijk te gaan.

Om kwart voor negen komen we op de telpost komen onder andere al Luuk Punt staat te tellen. Een blik door de telescoop leert ons dat er grote aantallen alk/zeekoeten en roodkeelduikers zich naar het zuiden spoeden. Deze trek is waarschijnlijk te verklaren doordat er grote aantallen van deze soorten op de Noordzee aanwezig zijn en omdat ze 's nachts afdrijven van de voedselrijke plekken moeten ze overdag weer naar de goeie plekken terugvliegen. Als het een kwartiertje later begint te regenen hebben wel al enkele honderden alk/zeekoeten langs zien trekken en ook tientallen roodkeelduikers, erg gaaf!

Na de bui vliegen er opeens overal futen en als het een half uurtje later weer gaat regenen zijn er inmiddels honderden van deze vogels langsgekomen en ook zitten er erg veel op zee voor de telpost. Naast deze soorten zien we ook nog enkele eiders, wat zwarte zee-eenden en drie grote zee-eenden langs de telpost komen.

Om tien uur zijn de vogels vrijwel opgedroogd en besluiten we richting de Kwade Hoek te gaan, een kweldergebied op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee. Hier worden de laatste weken namelijk fraters, sneeuwgorzen, ijsgorzen en strandleeuweriken gemeld, alle vier soorten die in Zuid-Holland en in heel de Delta de laatste jaren steeds afnemen. Als we om kwart over elf op de parkeerplaats uitstappen horen we een paar keer het belletje van een overvliegende pestvogel, leuk!

De wandeling naar het kwelder kan beginnen en als we al ver gevorderd zijn komen we Thomas, Ed en Mary van der Es tegen die ons mededelen dat al de vier gewenste soorten nog aanwezig zijn en dat de groep sneeuwgorzen is aangegroeid tot maarliefst 78 exemplaren. Vol goede moed lopen we dus verder en even later hebben we de eerste soort binnen, een groepje van 12 fraters laat zich fraai bekijken in het zeekraal, gaaf! Niet veel verderop zien we de groep sneeuwgorzen al vliegen met daarin enkele fraaie mannetjes, super!!

De strandleeuweriken zouden nog verder het kwelder op zitten maar helaas levert intensief zoeken op de bewuste locatie het groepje strandleeuweriken niet op. Leuk zijn wel hier drie slechtvalken die met elkaar aan het stoeien zijn maar verder is het rustig. Weer bij de auto brengen we eerst een bezoek aan de bekende snackbar in Stellendam. Nadat de inwendige mens weer verzadigd is gaan we richting de Brouwersdam voor een al enige tijd aanwezige ijsduiker.

Bij het haventje is de vogel vrijwel meteen in beeld en laat zich op enige afstand fraai bekijken. Verder zwemmen er nog wat kuifduikers, roodkeelduikers, middelste zaagbekken, brilduikers een een fraaie zeekoet rond.
Zeekoet 
De rest van de Brouwersdam levert op het normale spul niet veel op en omdat het inmiddels ook behoorlijk regent besluiten we weer richting Rotterdam te gaan. Al met al vandaag een mooie dag gehad met vanochtend een korte maar krachtige telling bij Katwijk en verder een paar goede soorten voor Zuid-Holland.
Kuifduiker

2 opmerkingen:

 1. Leuk dat je vandaag eens op "mijn" telpost was, Cornelis!

  Hartelijke groet,

  Luk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgende keer staan we wel weer gewoon op de Maasvlakte met goede wind denk ik. Die papegaaiduiker laten we ons niet nog een keer door de neus boren ;). Maar de boterkoek was lekker, die hebben we dan weer niet op de Mavla, helaas..

  Groeten,

  Cornelis

  BeantwoordenVerwijderen