zaterdag 22 december 2012

Rosse franjepoot op de Sophiapolder!

Voor vandaag werd veel regen voorspeld maar als ik vanochtend op de buienradar kijk zie ik dat het de ochtend nog wel droog zal blijven. Snel verstuur ik een sms naar Laurens vd Padt en een half uur later zitten we op de fiets richting het Develbos. Het is nog schemerig maar als we op de plaats van bestemming aankomen is het al aardig licht geworden. Op de devel zwemt een groep slobeenden, wat wintertalingen en de roep van een rietgors en enkele waterpiepers verbreken de ochtendstilte. We lopen een rondje om de ruigtes waar de kleine barmsijzen twee weken geleden zaten maar deze laten zich vandaag niet zien of horen. Leuk is wel een houtsnip die opvliegt maar helaas voor Laurens te snel verdwijnt.

We vervolgen onze route naar de polders van Zwijndrecht maar helaas zijn daar geen groepen ganzen of kieviten aanwezig. Wel vliegt er een fraaie havik door de polder belaagd door een groep kraaien. Even later staan we langs de Oude-Maas naar Puttershoek te kijken waar een grote groep kieviten met een goudplevier er tussen op een strekdam rust. Van de overkant klinkt de felle zang van een cetti's zanger maar verder is het erg rustig.

We fietsen verder in de hoop op brilduikers als opeens mijn mobiel begint te trillen en de bekende Nokia-tune uit mijn broekzak opstijgt. Op het schermpje verschijnt: 'Leo Boon', en als dan de eerste vraag is: 'Ben je in de buurt' begint mijn hart sneller te kloppen. Als ik 'ja' antwoordt krijg ik te horen dat ik maar naar de Sophiapolder moet komen omdat hij nu naar een franjepoot staat te kijken. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd want nog geen enkele franjepoot is ooit op IJsselmonde waargenomen, het is dus sowieso een nieuwe voor het eiland! We zetten meteen de vaart erin en onderweg zet ik 'm nog even op de sms-groep.

Een kwartier later komen Laurens en ik hijgend en puffend aan en krijgen we de vogel meteen in beeld die achterin op het eiland aan het zwemmen is. De vogel is ondanks de afstand nog goed te zien en het is meteen duidelijk dat we naar een eerste kalenderjaar rosse franjepoot staan te kijken. Nadat wij zijn gearriveerd volgen ook de andere IJsselmonde-twitchers en kan iedereen van deze schitterende ontdekking van Leo genieten!
Rosse franjepoot (slechte foto door te grote afstand en grijze weer)
Na een tijdje wordt de vogel wel vliegerig en zit soms opeens een kleine honderd meter verderop wat voor de nieuwkomers soms tot enige frustratie kan zorgen. Omdat het begint te regenen en het zicht afneemt wordt het zoeken naar zo'n kleine beestje op die grote watervlakte niet makkelijker. Af en toe verdwijnt de vogel ook achter wat rietkraagjes en is dan even lang uit beeld. Als na een kleine twee uur iedereen weer weg is gaan Laurens en ik er ook vandoor, blij met een nieuwe IJsselmonde-soort op zak, de zesde van het jaar! En uiteraard Leo hartelijk bedankt voor de ontdekking!

Edit: Blijkt om de twee rosse franjepoot te gaan voor IJsselmonde, de eerste werd gezien in 1954 door Ben v/d Velden in een plasje langs de Vondelingenweg.

4 opmerkingen:

 1. Ha Cornelis,
  Denk je dat de rosse fran er maandag nog zit?
  Op je foto is trouwens wel iets van een rosse fran te zien.
  Gr, Jonathan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Jonathan,

  Dat zou kunnen want gisteren is er denk ik niemand geweest. Zorg wel dat je een goede telescoop bij je hebt als je gaat zoeken en kijk even voordat je gaat of het hoogwater is, dat is namelijk ook het beste voor deze vogel. http://live.getij.nl/getij_resultaat.cfm?location=DORDT

  Suc6!

  Mvg,
  Cornelis

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Cornelis,
  Bedankt voor de info zal nog een kijken.
  Mvg, Jonathan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Cornelis,

  Leuk verslagje van die Rosse Franjepoot.
  Maar het is niet de 1e, maar de 2e voor IJsselmonde.
  De 1e is gezien in okt 1954 (58 jaar geleden!) door Ben v/d Velden.
  Ben is een vogelmaat van Gerard Ouweneel.
  Ben zag hem in een plasje langs de Vondelingenweg.

  Gr,
  Leo.

  BeantwoordenVerwijderen