zaterdag 15 december 2012

Leuke dag met weer eens een jaarsoort!

Vorige week zaterdag werd er in het gebied Geestmerambacht nabij Alkmaar een bruine boszanger gevonden. De hele week door werd deze gemeld en de vogel liet zich vaak mooi zien terwijl in hij op enkele meters in het gras foerageerde. Aangezien de twee bruine boszangers die we vorig jaar zagen (in Oudorp en op Vlieland)zich niet mooi lieten zien en omdat hij nog op de jaarlijst ontbreekt besluiten we deze vogel dus maar te twitchen. Vol verwachting lopen Rick Schonewille, Laurens vd Padt, Hugo Moerman, Herman en ik dus om half negen het gebied in.

De wandeling naar de plek van de vogel is verre van saai met 6 grote zaagbekken, meerdere waterrallen, enkele waterpiepers en een overvliegende blauwe kiekendief. Als we vlakbij zijn wordt de vogel door gepiept dus de laatste meters zijn snel afgelegd. Al snel horen we de vogel roepen en even later laat hij zich ook fraai bekijken als hij op het gras gaat foerageren, wat een super beest!

Na een uur van de vogel genoten te hebben besluiten we het gebied te verlaten en weer naar het zuiden af te zakken. Onderweg zien we dat er in Noordwijkerhout een groepje van 15 pestvogels zit dus besluiten we deze schitterende soort maar weer eens met een bezoekje te vereren. Midden in de wijk staan een paar gelderse rozen en na een paar minuten zitten er opeens 15 pestvogels in, wat een schitterende beesten blijven het toch!


Pestvogels
Na enige tijd vliegt de groep weer de wijk in en besluiten we verder te gaan. Omdat we het bericht ter oren hebben gekregen dat de huiskraaien die bij Hoek van Holland zitten weggevangen gaan worden besluiten we daar nog maar even te gaan kijken. In 1994 zijn de eerste twee gezien die met een schip hier zijn gekomen en sindsdien is de groep gegroeid tot ca. 25 exemplaren nu. In deze groep zit ook een andere ondersoort, Zugmayeri genaamd, dit is waarschijnlijk een vogel die later per schip is aangekomen.

Bij het station waar de huiskraaien tegenwoordig verblijven zijn ze gauw gevonden, we zien 24 'normale' huiskraaien en ook de lichte ondersoort 'Zugmayeri' zit ertussen. Na afscheid van de vogels genomen te hebben, want misschien was het wel de laatste keer, besluiten we richting Ambacht te gaan.

Huiskraai (ondersoort Zugmayeri) 
Als we langs bos Valckesteijn komen besluiten we even te kijken of er wellicht weer appelvinken zitten. Na een korte wandeling vinden we er inderdaad eentje en ook een grote zaagbek laat zich nog leuk bekijken. Door de polder rijden we richting de Gaatkensplas wat nog wat ringmussen, 8 patrijzen en ook de buffelkopeend oplevert.

Eenmaal bij de bushalte besluit ik nog even naar de Sophiapolder te gaan. Het gebied zit vol met kieviten, smienten, krakeenden, wintertalingen en veel meeuwen. Hiertussen zie ik samen met de inmiddels gearriveerde Jaap Hamelink een pontische meeuw en een geelpootmeeuw, altijd leuk!

Pontische meeuw
Geelpootmeeuw
Al met al weer een leuke dag gehad met als leukste mijn 314ste jaarsoort in de vorm van de bruine boszanger!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten