zaterdag 3 december 2011

Laat begonnen dag

Vanochtend is het wat later voordat Jan,  2x Laurens en ik bij Herman in de auto stappen om te gaan zeetrektellen op de Maasvlakte. Wat later omdat het volgens internet in de loop van de ochtend droog zou worden en de wind van zuidwest naar west draaien, wat beter is voor zeetrek. Om kwart over elf komen we bij de Maasmond aan als het water net nog eventjes met bakken uit de hemel valt. Ondanks dat zitten Jan en ik al op de dijk en wacht de rest geduldig af in de auto.

We zien samen dat de drieteenmeeuwen en de az'tjes (jargon voor alk/zeekoet) goed vliegen en vooral de drieteenmeeuwen komen soms erg dichtbij langs! Inmiddels zijn ook de andere gearriveerd en samen zien we
in een dik uur zo'n 1100 drieteenmeeuwen, 300 az'tjes, een jan-van-gent, zo'n 15 roodkeelduikers, 4 pijlstaarten, tientallen zwarte zee-eenden en als leukste een rosse franjepoot. Laurens vd Padt pikte hem al van vrij ver op maar het lukte mij pas om hem op het laatste moment te zien.

Om 11:30 houden we het ondanks het grote aantal aan vogels voor gezien om nog even Zeeland in te zakken met als eerste stopplek een BP-tankstation om bij de linkerachterband 2,0 bar lucht erbij te doen, moet immers ook gebeuren.

De tweede plaats waar we stoppen is de buitenhaven van Stellendam en de Kwade Hoek in de hoop op fraters, bonte kraai en grote zee-eend. Helaas krijgen we alleen de laatste te zien.

Grote zee-eend
Behalve deze fraai grote zee-eend zien we op het water nog aantallen brilduikers, middelste zaagbekken en een fraaie roodkeelduiker.

Roodkeelduiker
Het slik is uiteraard ook niet leeg, er lopen vele bonte strandlopers, rosse grutto's, zilverplevieren, kluten, pijlstaarten, wintertalingen, tureluurs, scholeksters, grote mantelmeeuwen en bergeenden dus het verveelt geen moment. Ook leuk zijn een slechtvalk en twee bruine en blauwe kiekendieven die we aan de achterkant van het gebied boven het riet zien jagen.


Omdat we berichten doorkrijgen dat de zwarte zeekoet langs de Brouwersdam erg dichtbij zit besluiten we daar nog eventjes heen te rijden. Bij aankomst zien we hem al gelijk zwemmen op enkele meters uit de kant, iets mooier dan de vorige keer! Hij laat zich werkelijk schitterend zien maar omdat hij veel duikt en door de hoge golfslag is het erg lastig om hem te fotograferen.



Zwarte zeekoet
Behalve deze zwarte zeekoet zien we nog een roodhalsfuut, wat kuifduikers, eider, middelste zaagbekken, brilduikers, zwarte zee-eenden, paarse strandlopers en een bontbekplevier.

Zilvermeeuw
Om een uur of drie verlaten we weer de Brouwersdam richting de Gaatkensplas omdat enkele van ons de Buffelkopeend nog niet in december hebben. Als we hem na een minuutje zoeken gevonden hebben en hem ongeveer 2 seconden bekeken hebben stappen weer in en rijden richting de Zuidpolder. Hier komen we niet veel verder dan een waterpieper dus rijden we door naar Waalbos om daar Laurens vd Wind een jaarsoort te bezorgen in vorm van een bokje. Hier is hij inderdaad erg makkelijk en behalve dit bokje zien we nog twee watersnippen en een slechtvalk.

Al met al vandaag weer een erg succesvolle dag ondanks dat we wat later zijn begonnen dan normaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten