zaterdag 10 december 2011

Humes bladkoning en een tamme middag

Vanochtend stapten Laurens vd Padt en ik om 7:15 bij Herman in de auto richting Katwijk omdat daar gisteren een Pallas' boszanger tot Humes bladkoning was gekroond. Dit grijze broertje van de bladkoning uit Centraal Azië staat op nog geen van onze lijstjes dus we hoopten uiteraard dat hij nog aanwezig was. Bij aankomst om kwart over acht verwachtten we dat we niet de enige zouden zijn die bij het eerste licht gingen zoeken maar op Rick hadden we geen gelijk. 

We waren nog maar net het parkje langs de Nachtegaallaan in gelopen toen we hem één keer kort hoorde roepen. Na naar het geluid toe gelopen te zijn hoorde we nog een korte sessie weer iets verder. Hierna ging de vogel echter helemaal los zodat Rick een mooie  opname kon maken en ik vind zelf dat ik ook niet mag klagen met de opname van m'n camera


Nu we hem echt goed gehoord hadden piepte Herman de vogel en probeerde we hem een beetje fatsoenlijk in de kijker te krijgen wat toch wel erg lastig was maar na een half uurtje ploeteren hadden we hem toch wel, stukje bij beetje, helemaal gezien. Omdat Herman weer bijtijds thuis moest zijn besloten we hier te vertrekken en nog even bij de Ganzenhoek rond te lopen. 

Een klein wandelingetje in dit mooie bos in de Meijendel levert een tjiftjaf, wat (vuur)goudhanen, glanskoppen en een kuifmees op.

Om half elf zijn we weer op IJsselmonde en besluiten Laurens en ik nog even een rondje te fietsen. We beginnen in de de Crezéepolder waar we behalve veel veldleeuweriken ook nog 4 overvliegende grote zaagbekken zien. Hierna rijden we door naar de Sophiapolder omdat het laagwater is maar ook hier, net zoals in de rest van Nederland, staat het water erg hoog en zijn er maar een paar eilandjes over. Op één van deze kleine stukjes zit nog wel een adult geelpootmeeuw! Even in de struikjes bij de Karwei kijken levert nog een ransuil op.

'Laag' water in de Sophiapolder

Omdat we nog aardig wat tijd hebben besluiten we richting de Oude-Maas te gaan. In Waalbos zien we een slechtvalk en een waterpieper maar verder is het erg rustig maar ook langs de Oude-Maas is weinig te beleven en dus ben ik om een uur of drie weer thuis van een tam fietstochtje maar uiteraard maakt dat niet heel veel uit. 

Oude-Maas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten