woensdag 28 december 2011

Cherry picking

Eens in het jaar gaan we met m'n vader vogelen en dat was dus vandaag zo. M'n vader achter het stuur en verder zat ik samen met Jan, Evert en m'n zusje in de auto. De eerste plek waar we zouden stoppen waren de Reeuwijksche plassen omdat Evert nog geen witkopeend heeft en er tevens een witoogeend zit die nog op mijn jaarlijst ontbreekt. Het is net licht als we er aankomen en het duurt niet lang voordat we de witkopeend gevonden hebben. Helaas blijkt de witoogeend niet aanwezig maar wel zien we nog een nonnetje, brilduiker en 3 rosse stekelstaarten.

Witkopeend
Na een autorit van zo´n drie kwartier komen we bij het parkje langs de Nachtegaallaan aan in Katwijk waar nog steeds de Humes Bladkoning aanwezig is. Als we uit de auto stappen horen we de vogel gelijk roepen en heeft Evert z´n tweede lifer van de dag binnen. De vogel vliegt een tuin in en wordt stil dus we besluiten gelijk door te gaan naar de rosse franjepoot bij ´s Gravenzande die daar al 18 dagen aanwezig is. Helaas blijkt het plasje naast de vele slobeenden en dergelijke geen rosse franjepoot te bevatten en is de tweede dip van de dag een feit.

Plasje bij ´s Gravenzande
Na een kom soep genuttigd te hebben in een restaurantje rijden we door naar Stellendam. De kleine burgemeester was zoals verwacht erg makkelijk en zwemt een paar meter uit de kant. Hij laat zich schitterend bekijken.


Kleine burgemeester
We stappen gauw weer in en rijden in één keer door naar de Stolpweg op zoek naar de groep rotganzen waar ook een juveniele zwarte rotgans tussen moet zitten. We kunnen de groep helaas niet vinden maar we zien nog wel een mooie ruigpootbuizerd jagen. De kraanvogel langs de N57 zien we ook niet bij z´n favoriete maïsveldje.

Op Neeltje Jans aangekomen is de grote burgemeester gauw gevonden, hij loopt in een klein groepje meeuwen op aangespoelde schelpen te foerageren en is leuk te bekijken.


Grote burgemeester
Op Neeltje Jans kunnen we verder geen kuifaalscholvers vinden dus vertrekken we weer gauw richting de Plompetoren. Als we over de sluizen rijden zie ik echter wel opeens een kuifaalscholver laag over het water vliegen maar helaas kunnen de andere deze niet zien.

Als we langs het maïsveldje komen zien we de kraanvogel al staan en vanaf de parallelweg laat hij zich erg leuk fotograferen.


Kraanvogel
Bij de Plompetoren hoepen we jagende velduilen te gaan zien maar helaas gooit de wind roet in het eten en krijgen we geen uil te zien. Wel is er nog steeds een mooie ruigpootbuizerd aan het jagen.

Ruigpootbuizerd
Tijdens het zoeken naar velduilen komen we ook opeens een/dé groep rotganzen tegen en daar blijkt gelukkig wel de zwarte rotgans tussen te lopen! Deze mooie afsluiter van deze dag 'Cherry picking' is tevens de 5de lifer voor Evert vandaag en om een uur of zes komen we weer in Ambacht aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten