zaterdag 21 mei 2011

Een magische soort!

Vanochtend stempel ik om half zeven het dagkaartje af op station Zwijndrecht voor een dagje treinen samen met Jan. Vol goede moed stappen we in de trein op weg naar een magische soort, voor mij dan. Bovenop het verlanglijstje van de dag staat het woord 'hop'. Op één of andere manier is mij ter ore gekomen van een zingende hop in ons kikkerlandje en dat laat je je niet voorbij gaan als het nog een lifer is!

We stapten uit op het desbetreffende station na een voorspoedige treinreis met in totaal tegen de 50 soorten waarvan de beste een raaf was. Tevens ook een jaarsoort!

Vol goede moed stapten we op de fiets naar de bewuste weg waar de vogel was gezien. Op de plek aangekomen rijden we naar de boerderij waar hij was gezien. De boer komt naar ons toe en vraagt of hij ons kan helpen waarop wij antwoorden dat we de hop zoeken. 'Jaee, da klop, elkn morgn zit ie daor op die dodde tak te roepen, hoep hoep hoep zeg tie. Da bist zwarft hier in de buurt rond en zit veul te zingn dus ge mot gewon un bietje rond fietsn'.

Kijk, dat is nou een antwoord waar we op zaten te wachten! We gaan gelijk beginnen aan ons 'rondje' en het duur gelukkig niet lang voordat we opeens de hop horen. Geweldig!! We rijden gauw op het geluid af totdat we onder hem staan maar nog laat hij zich niet zien totdat hij eruit vliegt en boven in een andere boom gaat zitten. Wat een super gaaf beest!! In totaal maak ik drie foto's en filmpje. Hierna lukt het niet meer om foto's te maken omdat hij erg vliegerig is. We rijden nog een poosje achter hem aan en praten nog wat met buurtbewoners die zeggen dat hij er al een paar weken zit en erg tam is. Bij een paar mensen had hij gewoon in de vensterbank gezeten!!

Hop
Behalve de hop zien we nog wat geelgorzen, grote lijster en gekraagde roodstaarten.

Gekraagde roodstaart
We rijden het stuk weer terug naar het station en kijken wat we nu het beste kunnen twitchen, we besluiten richting de Orpheusspotvogel in Roermond te gaan maar onderweg word dat afgebroken omdat er een melding komt van slangenarend op het Deelensche veld.

Na een lange treinrit stappen we dus uit in Arnhem op weg naar de plek maar opeens komen we voor een hek te staan en zien we dat we entree moeten betalen!  We moeten allebei 8 euro neer te tellen om het heide gebied te mogen betreden. Op de plek aangekomen is het nieuws nog negatief. De vogel is sinds de melding van het begin van de middag niet meer gezien en helaas blijft dat zo totdat we vertrekken uit het gebied. Wel zie ik mijn eerste eerste wespendieven van het jaar en zingen er veel boompiepers, gekraagde roodstaarten en bonte vliegenvangers.

Deelensche veld
Om half zes nemen we de trein weer terug richting Zwijndrecht waar we rond acht uur aankomen terug van een dag met een magische soort!!

PS: De smekelingen, geldbieders en andere bedelaars zal ik helaas moeten teleurstellen over de locatie van de hop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten