woensdag 4 mei 2011

2e dag Schier met morinellen en (rot)ganzen

Vanochtend stond de wekker om half zeven en dan verlaat ik ook het huis op zoek naar de gisteren gemelde morinelplevieren. Als ik op de plek aankom en de grote groep goudplevieren ga afzoeken duurt het niet lang voordat ik er één in beeld heb. Als de groep even opvliegt en weer ga zitten vind ik er twee terug die duidelijk met elkaar optrekken en een paartje lijkt. Ze laten zich leuk bekijken terwijl ze actief tussen de vele goudplevieren foerageren.


Morinelplevieren
In de grote groep brand- en rotganzen vind ik ook al snel het groepje van 3 roodhalsganzen. Als ik een beetje uitgekeken ben in de polder ga ik weer richting de duinen waar ik ontvangen wordt door luid zingende nachtegalen, braamsluipers, tuinfluiters en fitssen. Een paar tapuiten zijn de stille toeschouwers van dit alles maar laten zich leuk bekijken!

Tapuit
Op de nabij gelegen Westerplas zie ik voor het eerst wintertalingen in mei zodat het rijtje van de wintertaling op mijn eeuwige maandlijst ook weer vol staat! Verder zitten er op de plas veel tafel-, kuif-, slobeenden, lepelaars en rotganzen. Tussen de rotganzen zit er ook één met afwijkende vlekken op de kop, een leucistisch exemplaar?


In het struweel rond de plas zingen wat rietzangers en zie ik mijn eerste beflijster op Schier. Na het ontbijt vertrekken we met ons gezin met de fiets het eiland op en als we langs de rotjes en brandjes fietsen zitten de roodhalzen er nog tussen vlakbij de weg!



We fietsen weer rustig verder langs grote groepen goudplevieren, brand- en rotganzen. Af en toe nemen we een kijkje over de dijk wat de nodige rosse grutto's, bonte strandplevieren en groenpootruiters oplevert. 

Rosse grutto's
We fietsen door tot de oostpunt van het bereikbare gebied. De korte pauze levert een beflijster, jagende blauwe kiekendief, sprinkhaanzangers en de nodige baltsende wulpen op. We vervolgen hierna onze route door de duinen en de plek waar een week geleden een hop zat struin ik even uit. Helaas leverd dit niet de gewenste hop op maar ik stoot nog wel een houtsnip, groepje van 6 beflijsters, tapuiten en een oeverloper op. Tevens vliegt er heel de tijd een paartje blauwe kiek boven het gebied en vliegen mijn eerste kleine barmsijzen van het jaar over. 
Beflijster (man)
Blauwe kiekendief (man)
Ook opvallend zijn de nesten van oeverzwaluwen in de duinen, een gek gezicht! 


We gaan hierna even naar het strand en over zee zie ik mijn eerste grote sterns en kanoeten voor Schier overkomen. Verder is het erg rustig qua vogels.De route wordt vervolgd door de duinen naar de westkant van het eiland. Op de westerplas zwemmen nu de roodhalsganzen maar ik kan er slechts twee vinden. Verder zit er nog een paapje, wat lepelaars en de nodige eenden. Aangezien er gisteren een zwarte rotgans op Het Rif  was gezien besluit ik daar heen te gaan de grote groep rotjes uit te pluizen. Eerst vind ik een witbuikrotgans en niet veel later heb ik ook de zwarte rotgans in beeld. Leuk!!

Witbuikrotgans
Hierna zie ik nog een geringde grutto maar ik heb geen idee hoe je deze kan aflezen/melden?

Gekleurringde grutto
Na het avondeten en nadat we de dodenherdenking hebben bijgewoond zoek ik nog wat veldjes af in de hoop iets te vinden. De roodhalsganzen lopen er zoals gewoonlijk en in een grote groep goudplevieren zie ik weer een morinelplevier die zich leuk laat bekijken. Ook laten de goudplevieren erg leuk zien dat de groep de grootste dichtheid heeft nabij greppels. Al met al weer een erg leuke dag!


Goudplevieren

Morinelplevier (midden) en 2 goudplevieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten