woensdag 8 december 2010

Studie Bio!

Vandaag eindelijk de mogelijkheid om met iemand mee te rijden naar Maastricht. Het enige probleem was natuurlijk school nog. Gisteren dus een brief aan mijn adjunct geschonken en dankzij hem heb ik vandaag vrij gekregen omdat hij het o.a. een mooie vogel vond. Omdat hij misschien moeilijkheden met school zou krijgen, kreeg ik vrij voor de reden: 'Studie Bio'. Een erg goede reden vind ik zelf.

Om 4:55 ging vanochtend dus de wekker, om 5:15 reed ik samen met Dave vd Spoel weg en om 7:20 kwamen we aan op de St. Pietersberg. Uiteraard was het nog stikdonker dus zijn we rustig naar het zuidoostelijke uitkijkpunt gelopen. De werkzaamheden in de fabriek waren in volle gang terwijl we afwachtten tot het licht zou worden. Gelukkig werd het licht maar het ging helaas sneeuwen zodat we tot en met 10:00 geen fatsoenlijk beeld van de wand konden krijgen, helaas. Toen het wat beter werd leverde dat ook geen Rotskruiper op. We begonnen het hier langzamerhand een beetje zat te worden en zijn dus naar de Oehoe-plek gelopen. Onderweg zagen we nog een mooi vuurgoudhaantje en verder zaten er in het bos nog wat boomklevers.


De Fabriek

De wand bij het zuidoostelijke uitkijkpunt

Op de plek aangekomen waren de Oehoe's gauw gevonden. Eentje zat er onder de coniferen en de andere een stukje naar links. Maar ook hier leverde het vele speuren over de wanden geen Rotskruiper op net als bij het noordwestelijke uitkijkpunt wat we hierna bezochten. Wel was het hier nog even spannend toen een groene specht tegen de wand ging foerageren en vrijwel hetzelfde gedrag als de Rotskruiper vertoonde. Verder riepen er hier nog 2 glanskoppen en er zat dichtbij nog een roodborst die zat te kijken waarom we zolang bleven staan.


De Oehoe's

Hierna dus maar weer naar het zuidoostelijke uitkijkpunt gelopen. Vanaf hier weer geen Rotskruiper maar het begon wel weer te sneeuwen. Omdat we toch niks konden zien onze tijd maar een beetje verprutst met sneeuwballen gooien. Ondertussen bleven we wel scherp wat Dave ontdekte zowaar nog een slechtvalk die overvloog!

Toen we hier uiteindelijk toch alles hadden afgescoopt weer naar het Oehoe-uitkijkpunt gelopen. Ons plan was om hier nog één keer ons geluk te beproeven en als dat niet mocht baten nog even bij het noordwestelijke uitkijkpunt kijken en dan de warme auto in kruipen. Gelukkig was het niet nodig om naar het noordwestelijke uitkijkpunt te lopen want om kwart voor drie kwamen er een stel magische woorden uit de mond van Dave: 'k heb 'm!! Hierna zo'n kwartier super kunnen bekijken terwijl de vogel druk aan het foerageren was op een wand. Hij vloog soms stukjes, bewoog zijn vleugels op zijn typische manier en zat soms ook een heel tijdje stil. Uiteindelijk één keer een beetje rood kunnen zien maar al met al was het een schitterende waarneming!! Echt super gaaf om hem na zo'n zeven en een half uur zoeken nog te zien!! Echt heel erg gaaf en voor mij uiteraard nieuw. Nr. 299 en hij brengt de jaarlijst naar nr. 259! Tijdens het kwartier dat we hem bekijken komt er ook nog even een groene specht met hem foerageren op dezelfde manier. Erg leuk gezicht om dat in één scoopbeeld te zien. Verder horen we nog 2 goudvinken, een geelgors en een graspieper overvliegen.

Al met al is deze Studie Bio zeer geslaagd stel ik vast als ik om half zes m'n huis binnenstap!!


De wand waar de Rotskruiper op foerageerde

2 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met deze fraaie, nieuwe soort, Cornelis!

  Leuk blog! Ik heb direct een link om eigen blog geplaatst.

  Hartelijke groet,

  Luuk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd! En dat met officiele toestemming van school!

  Groet,

  Ies

  BeantwoordenVerwijderen