woensdag 29 december 2010

Rondje Zeeland

Vandaag met mijn vader, broer, zusje, Jan en Evert een rondje Zeeland gedaan. We begonnen bij het Oostvoornse meer waar een parelduiker en roodhalsfuten waren gemeld. Als we bij het meest zuidelijke uitkijkpunt over het meer aankomen ontdekken we gauw een roodhalsfuut die vlak bij de kant zit en even later komt er nog één bij. Verder zitten er nog 2 wilde zwanen die even later naar een grotere groep van zo'n 20 wilde zwanen vliegen. Qua andere watervogels is het ook niet verkeerd want we zien nog 30 dodaarzen, een kuifduiker, nonnetje, brilduikers en wat middelste zaagbekken. Ook komt er nog een jagend vrouwtje blauwe kiek over.
Bij een uitkijkpunt een stukje verder op zitten nog 9 wilde zwanen, wat brilduikers,een geoorde fuut en als we de moed bijna hebben opgegeven voor de parelduiker zegt een vogelaar dat hij hem in beeld heeft. Even later is dat bij ons ook het geval en hij laat zich goed zien. Helaas duikt hij erg veel en legt dan grote afstanden af waardoor hij soms weer lastig is terug te vinden.

Onderweg naar Stellendam zien we uit de auto een mannetje blauwe kiekendief, een kleine mantelmeeuw en wat toendrarietganzen. Bij Stellendam aangekomen is het vrij rustig met een slechtvalk, een mannetje grote zaagbek en brilduiker, wat bontjes, zilverplevieren en een vrij grote groep kuifduiker. Ook leuk was een groepje van 3 vrouwtjes grote zaagbekken in het haventje van Havenhoofd.
ALs we door de polders bij Goedereede rijden zien we aardig wat brandganzen maar ook 2 zilverplevieren, een watersnip en een schitterende smelleken die vlak langs de weg zit, super!!


Grote zaagbekken
Fotograaf: Jan de Jong

Als we bij de Brouwersdam aankomen is het best mistig geworden maar gelukkig kunnen we nog wel wat zien. In het eerste gedeelte wat nog Zuid-Holland is zien we brilduikers, middelste zaagbekken, steenlopers, wat kanoeten, zilverplevieren en wat rosse grutto's. In het Zeelandse gedeelte zien we gauw 2 zwarte zee-eenden, brilduikers, middelste zaagbekken en op de stenen foerageert een groep van 29 kanoeten, zilverplevieren, bonte strandloper, steenlopers en paarse strandlopers. Bij de Spuisluis blijken de witbuikrotganzen helaas afwezig maar er zitten nog wel 4 eiders, 8 zwarte zee-eenden en 2 drieteenstrandlopers waarvan er eentje mank liep.


Ons 'clubje'

Na een kop soep gingen we via de Stolpweg richting de gemelden roodhals- en dwergganzen in Polder Burgh- en Westland. Bij de Stolpweg zien we wat tureluurs, een ijsvogel, middelste zaagbek en wat brilduikers. Als we langs de Oosterschelde rijden zien we op het water ook nog 2 kuifduikers, middelste zaagbekken en dodaarzen. Als we op de plek van de ganzen aankomen zien we al wat mensen staan maar zij hadden nog niks gevonden in twee groepen brandganzen langs de weg. Wij konden er ook niks tussen vinden. We zijn dus maar door de polder gaan rijden en al snel hadden we een groep waar Evert na 5 seconden de roodhalsgans had gevonden. Hij liet zich mooi bekijken!! Verder zat er nog een wilde zwaan en in een plasje wat kluten, zwarte ruiters, bontje en tureluurs.


Roodhalsgans
Fotograaf: Jan de Jong

Als de groep ganzen is opgevlogen gaan we nog even naar Neeltje Jans voor de kuifaalscholvers. Deze laten zich snel vinden want 2 zitten op de bekende gele boeien. Verder loopt er nog een rotgans en in een haventje zit een groep van 32 middelste zaagbekken waarvan de mannetjes aan het baltsen zijn, een schitterend gezicht!!


Kuifaalscholver
Fotograaf: Jan de Jong

Terug gaan we via de Grevelingendam nabij Bruinisse maar helaas blijkt de gemelde zwarte rotgans onvindbaar. Wel vinden we nog wat dodaarzen,een pijlstaart en wat bontjes en dergelijke. Als we om half zes de deur weer binnen stappen kijken we met een glimlach op ons gezicht terug op de dag.


Middelste zaagbek
Fotograaf: Jan de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten