woensdag 1 december 2010

December!!


Voordat ik vanochtend op de fiets stap kijk ik even op de thermometer die -6.8ºC aangeeft. Leuk om te weten als je 10 kilometer moet fietsen. Als ik over het Waaltje ga valt mijn oog direct op een groepje aalscholvers. In de gauwigheid tel ik er 23! Erg veel voor deze contreijen. Als ik echter aan de andere kant van de brug en zie daar nog een veel grotere groep die actief aan het foerageren is en die ook steeds aangevuld wordt uit de lucht. Alles bij elkaar kom ik op 82 vogels!! Geen idee hoe het komt dat er nu opeens zoveel zitten, zou de vorst er mee te maken hebben?
Uit school vandaag geen kraanvogels maar alleen 2 watersnippen. Op de terugweg naar huis zitten er wel een stuk minder aalscholvers maar met elkaar nog steeds 23! Er komen ook nog 2 grote zaagbekken mooi langs die in lijken te vallen een stukje verder op. Als ik door het veld fiets zie ik dat er een hoop smienten zitten in het meer. Na thuis mijn verrekijker en fototoestel te hebben gehaald gelijk maar even naar toe gegaan. Na een slordige telling blijken er 56 te zitten!! Eveneens een mooi aantal. In het wak zitten ook nog 3 slobeenden, veel meerkoeten, een tafeleend en er vliegen nog 3 kleine zwanen over. Als ik besluit naar het viaduct te gaan omdat ik had afgesproken met Jan om naar Dordrecht te gaan zie ik opeens een steltloper uit een ruig stukje omhoog komen en weer invallen. Na nadere inspectie blijkt het om een kemphaan te gaan, een erg leuke IJsselmondesoort!! Binnen enkele minuten is Laurens vdP ter plaatse en even later ook nog Jan dJ. Hij liet zich leuk bekijken op enkele meters. Mijn bewijsplaatje staat hieronder maar die van Jan is iets beter.


Kemphaan

In de tijd dat ik hier ben zie ik ook nog een bokje en wat watersnippen.

Als Jan en ik bij de Kemphaan zijn uitgekeken gaan we gauw richting Dordrecht. Onderweg is het erg koud maar gelukkig komen we er. Bij aankomst zitten de 11 vogels gelijk al ter plaatse en laten zich schitterend in de straat bekijken. Wat een gave beesten!! Eindelijk mijn eerste van de winter. De vogels roepen, vliegen, bidden af en toe bij een besje en vliegen na een tijdje weg waarna er nog 4 vogels terugkomen. Deze 4 laten zich nog even mooi bekijken om hierna de wijk in te vliegen. Van de vogels nog geprobeerd wat foto's te maken met het resultaat hieronder.
Pestvogel

1 opmerking:

  1. Hoi Cornelis,

    Vandaag ontdekte ik je weblog. Leuk om te lezen! Ik heb hem direct bij mijn favorieten gezet!

    Groet,

    Ies Goedbloed

    BeantwoordenVerwijderen