dinsdag 16 juli 2024

Groene bijeneter!

Vanochtend zat ik rustig thuis te werken, toen de rust verstoord werd door de melding van een groene bijeneter in de Amsterdamse Waterleidingduinen! Dat is me nogal een klapper en zou een fijne inhaler zijn, na het exemplaar vorig jaar in het Fochteloërveen die onbereikbaar was voor mij (op vakantie...). De blik ging naar de agenda en naar de klok, en toen mijn gedachte enigszins op orde waren kwam de melding dat de vogel al gevlogen was. Met een gemengd gevoel van opluchting (om 14:00 stond een overleg) en teleurstelling zette ik mij dus weer achter de laptop voor het één en ander. 

Na een kort ritje zit ik even later op kantoor, ruim op tijd voor een overleg van middag. Goed en wel gearriveerd komt de volgende melding: hij is wat opgeschoven, maar zit er nog! Snel besluiten Jonathan Janse en ik dus toch maar een poging te wagen. Ik moet bij het overleg van 14:00 weer op kantoor zijn, maar met een uur heen en een uur terug hebben we zo'n 20 minuten in de duinen. Op de radar is te zien dat er nog aardig wat buien aankomen, dus je zou zeggen dat hij niet verder zal trekken. Zo gezegd, zo gedaan, zouden we iets over half één op de Vogelaarsdreef bij Noordwijkerhout arriveren.

Dat lukt allemaal uitstekend, maar onderweg waren wel de berichten tot ons gekomen dat de vogel weer uit beeld was. Niet veel later volgde de waarneming van een 'bijeneter' op grote afstand, dus de vogel zat er nog wel ergens, maar was niet in beeld. Met een beperkt aantal minuten die we beschikbaar hadden, geen ideale situatie. We lopen dus op gezwinde spoed richting de plek en zien dan hier en daar al vogelaars verzameld op duintopjese. We lopen zelf nog enigszins vertwijfeld door met de vraag wat nu de beste tactiek is, als Jonathan hem opeens op enkele tientallen meters voor ons in een meidoorn ziet zitten! Raak! 


Groene bijeneter

Het duurt niet lang voordat de vogelaars uit het duin zich bij ons hebben gevoegd en zo staan te genieten van deze extreme zeldzaamheid uit Turkije. Wat een gave vogel! Hij laat zich op korte afstand schitterend bekijken, en ondanks het wat slechte weer weet hij toch een paar hommels uit de lucht te vangen. Na ruim tien minuten schuift de vogel weer wat op naar het zuiden, en besluiten wij ook terug te keren naar kantoor. De twitch had niet beter kunnen verlopen, wat een gave soort en waarneming! 

Groene bijeneter

Twitchers in het duin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten