dinsdag 27 juni 2023

Pruimenpage in Vijlen

Deze week deed ik echt de laatste broedvogeltellingen, wat bij Ouddorp nog weer wat schitterende zomertortels opleverde.  Ook hadden de strandplevieren en dwergsterns jongen, terwijl op het strand honderden meeuwen stonden met daartussen onder andere een Tsjechische Pontische meeuw. Leuk was ook een geringde kluut aldaar, maar helaas geen exemplaar die ik geringd heb... 

Zomertortel

Kluut WJB0

Vrijdag kon ik op IJsselmonde nog drie nestjes met kerkuilen ringen, met resp. 1, 3 en 4 jongen. De ringer die de nestjes eerder voor haar rekening nam is ermee gestopt, dus hopelijk gaat het lukken om de trend de komende jaren door te zetten. Schitterende beesten natuurlijk! De jongen bleken overal wel behoorlijk ondermaats en ook waren de aantallen jongen niet hoog. Wat een goed jaar leek te worden qua muizen is wellicht door het natte voorjaar toch aardig ingestort?! 

Jonge kerkuilen

Vanochtend besloot ik voor de verandering eens gewoon naar Zuid-Limburg te rijden. Afgelopen week was bij Vijlen een pruimenpage ontdekt, een soort die al tientallen jaren uit Nederland was verdwenen. In de dagen erna bleken er zeker wel drie exemplaren rond te hangen, dus waarschijnlijk is er sprake van een populatie. Afgelopen zaterdag kwam het niet uit om af te reizen naar het zuiden, maar vandaag kan het wel. Om half elf loop ik dan ook op het holle weggetje aan de noordkant van het Vijlenerbos te zoeken naar deze zeldzame page, die met name op sleedoorn zit. 

Veel sleedoorn langs de holle weg

Het is een schitterende plek met volop geelgorzen, grauwe klauwieren en spotvogels. Qua vlinders vliegen er volop dikkopjes en bruine zandoogjes, maar het weer is niet ideaal. Het zonnetje schijnt wat tussen de wolken door en het is niet bijzonder warm, maar goed genoeg voor de pages om te vliegen zou je zeggen. Gelukkig vind ik na zo'n 20 minuten zoeken een exemplaar in een sleedoorn zitten. Deze blijft daar vervolgens drie kwartier zitten en laat zich in die tijd goed bekijken! Het is een wat afgevlogen exemplaar, maar erg blij met het vinden van deze nieuwe soort. Blijft toch leuk om een nieuwe vlindersoort in Nederland te zien! 


Pruimenpage

Op de terugweg naar de auto tikken we nog even bittere scheefbloem in. Een zeldzame plant die hier toevallig op een stukje kale grond is ontdekt en waarvan geen vaste groeiplaatsen bekend zijn. Leuk! Verder doen we niet veel in Limburg, komen nog wel meerdere rode wouwen en een langsvliegende bramenparelmoervlinder tegen, en zijn zodoende weer bijtijds thuis. 

Bittere scheefbloem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten