zaterdag 17 juni 2023

Kluten en spoorkrekels

Ondertussen is het alweer half juni geworden, dus de broedvogeltellingen lopen nu op z'n eind. Deze week was bijvoorbeeld ook onze laatste BMP op Tiengemeten, wat met visarend, zeearend, zwarte ibis, grauwe klauwier, casarca's, reuzenstern en grote sterns schitterend werd afgesloten. Gisterenochtend leverde het onderzoek naar kievitkuikens nog onverwachtse een velduil op in de Zegenpolder, zodat ook in juni nog genoeg verrassingen op de loer blijken te liggen. Over het algemeen wordt het natuurlijk wel flink rustiger op vogelgebied, zodat ik dan toch weer vaak overstap naar planten. Het blijft toch een leuke zomerse bezigheid om de plantenlijst aan te vullen, zoals ik pas kon doen met aardkastanje bij Middelburg waar ik in de buurt moest zijn.

Aardkastanje

Gisterenmiddag was de jaarlijkse vangactie weer voor kluten op de Sophiapolder. Dit jaar broedde er zo'n 60-70 paar van deze schitterende steltlopers op het eiland, nadat ze vorig jaar ook succesvol in flinke aantallen hadden gebroed. Enkele paartjes hebben het wel eerder geprobeerd in de Crezéepolder dit jaar, maar daar is nu geen ei uitgekomen. Op de Sophiapolder liepen echter behoorlijk wat families, en mede dankzij het opkomende tijd lukte het om 24 grote jongen te kunnen vangen en ringen. 




Geringde kluten ©Bas Verhoeven


Alle exemplaren kregen links een witte kleurring en rechts een blauwe kleurring met een teken daarop, net zoals de afgelopen jaren. Elk jaar ring ik zo'n 20 jonge kluten op IJsselmonde, en dat heeft toch al veel aflezingen opgeleverd. Meerdere exemplaren zijn teruggezien op overwinteringsplekken in bijv. Portugal, Frankrijk en Zuid-Engeland, terwijl broedvogels op diverse plaatsen in Nederland opduiken. In juli zijn dan juist weer meerdere aflezingen uit de Waddenzee, waar een deel van de kluten heentrekt om te ruien. Leuke resultaten dus, maar het koste ook vandaag weer behoorlijk inspanning om met bijna 30 graden door het slik te rennen om de kuikens te bemachtigen. Uiteindelijk bleken er zeker zo'n 40 jongen te staan, zodat we nog veel kuikens hebben gemist, maar een mooi groot deel wel hebben kunnen ringen. 
Kluut ringen ©Bas Verhoeven

Vanavond maakte ik nog een rondje voor akkervogels in de Zwijndrechtse Waard, wat weinig succesvol broedparen van scholekster en kievit opleverde. Wel hoorde ik op diverse plaatsen, ook in akkers, zingende spoorkrekels. Ze zaten gewoon in scheuren in de grond vanwege de droogte, opvallend! Sinds vorige week werden op het rangeerterrein Kijfhoek en in de omgeving daarvan enkele spoorkrekels waargenomen, maar ze blijken dus op veel meer plekken te zitten! Spoorkrekel is een zeer zeldzame krekelsoort die tot vorig jaar alleen bekend was van station Ede-Wageningen. Nu ze hier ook op veel plekken rondom het rangeerterrein blijken te zijn, is het wat mij betreft aannemelijk dat er op het rangeerterrein ook al jaren een populatie aanwezig is, waarvan exemplaren nu zijn uitgewaaierd naar de omgeving. Opvallend is het in ieder geval! 


Zanglocatie spoorkrekel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten