maandag 3 april 2023

Volop leven in de brouwerij!

Omdat ik wat achter loop met het schrijven moet het maar wat meer bij elkaar... Desalniettemin was het ook de tweede helft van maart veel van hetzelfde en was ik ook weer veel buiten te vinden. Ik had veel vrije tijd die ik bijna uitsluitend op IJsselmonde heb doorgebracht, wat helaas dan weer geen goede soorten opleverde, maar wel veel nuttige informatie bracht. Maart is de tijd dat de kieviten de eieren leggen en in de Zwijndrechtse Waard en de rest van Oost-IJsselmonde lukte het goed om al de kieviten in beeld te krijgen. Hopelijk gaat dat ook nog wat kuikens opleveren dit seizoen! Ook scholeksters bezetten alweer hun territoria. Ondanks zoeken lukte het niet om geringde adulte kieviten te vinden buiten het Buijtenland van Rhoon, wat toch wel zou moeten kunnen... 

Kievitsnest op spruitenstoppel

Zwartkopmeeuwen

Op de Sophiapolder deed ik nog een verwoede poging om geringde kluten van de voorgaande jaren terug te zien, maar tussen de 280! kluten zat helaas geen enkele door mij geringde vogel. Alleen een geringd exemplaar van de Marker Wadden was aanwezig en er zaten honderden grutto's, waar ik nog wel de nodige exemplaren van af kon lezen. Het hoge aantal kluten belooft natuurlijk wel wat goeds voor dit broedseizoen, we gaan het zien! 


Geringde (IJslansdse) grutto's

Ook was ik nog af en toe op het braakliggende terrein bij Oud-Reijerwaard te vinden. De bokjes zijn daar voor het grootste deel vertrokken, maar het terrein is bevolkt met vele tureluurs en kleine plevieren. Het ligt er schitterend bij voor komende broedseizoen en ik ben vooral benieuwd wat de ruim 50 paartjes van kieviten op gaan leveren! Hopelijk kunnen we hier het komende seizoen ook veel kuikens gaan kleurringen. Ook zat er nog een vroege gele kwikstaart, altijd leuk natuurlijk. 

Oud-Reijerwaard

Gele kwikstaart

Naast al die nieuwkomers blijven ook de waterpiepers zoals gewoonlijk nog lekker lang hangen. Tot eind maart zitten er zo nog tientallen op een braakliggend terrein in Puttershoek, waar ik meerdere exemplaren kan aflezen. Wel vaak dezelfde, maar leuk om ze terug te blijven zien, en ook op diverse andere plekken kom ik ze nog tegen. Op de plek van de Pacifische waterpieper kan ik helaas geen geringde exemplaren ontdekken en eind maart kan ik de zeldzaamheid zelf helaas ook niet meer terugvinden. Uiteindelijk is hij op 18 maart voor het laatste gezien. 
Waterpiepers R/BBW

Waterpieper

Waterpieper R/GYG

De afgelopen weken was ik ook druk met het volgen van paartjes matkoppen in het Develbos. Erg leuk om deze mezen te bestuderen en uiteindelijk lukte het ook om meerdere nesten te vinden. Dat bleek overigens geen makkie, maar des te leuker toen het lukte! Nu afwachten wat het voorjaar gaat brengen! Verder bleek het sowieso nog best wel leuk om eens wat meer tijd tussen de bomen door te brengen, met meerdere zingende appelvinken, baltsende sperwer, havik en diverse houstnippen. 


Matkop
Ten slotte is in maart ook overal de broedvogelmonitoring (voor werk) gestart, mooie duingebieden bij Ouddorp, Tiengemeten, Amsterdam, om maar een paar plekken te noemen. Af en toe een zeearend, veel teruggekeerde soorten natuurlijk, diverse overvliegende blauwe kiekendieven en onderweg ook nog een mooi smelleken op een akker. Er is in deze tijd altijd wel wat te beleven! 
Smelleken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten