zaterdag 8 april 2023

Matkoppen als bijvangst

Tussen het werk door (ook veel vogels tellen...) lukte het me afgelopen dagen om nog weer een nieuw matkopnest te vinden, deze keer langs de Oude Maas. Een leuke maar lastige bezigheid, maar in het vroege voorjaar is het gelukkig nog relatief rustig... 

Havik op nest


Nest matkop langs de Oude Maas

Vandaag was ik weer eens op pad met studievrienden in de Wieden en Weerribben en omgeving. Schitterende gebieden en we kwamen leuke soorten tegen als ringslang, zeearend op nest, mooie kolonie met grote zilverreigers en lepelaars, visarend, geoorde futen, zomertalingen, etc. Na thuiskomst ga ik vrijwel gelijk door naar de Hooge Nesse, om daar wellicht nog een late waterpieper te vangen. Ze zijn er nog en deze plek is net wat rustiger dan bij de Devel, dus wie weet.

Zoals het hoort laat in de winter staan de netten al vroeg op, zodat er zo min mogelijk verstoring is als ze aankomen. Wanneer we staan te wachten horen we echter opeens een paartje matkop aankomen en voordat ze het doorhebben, hebben we beide exemplaren gevangen. Erg gaaf om deze soort eens in de handen te hebben, en hopelijk gaat dat de komende tijd nog wel vaker gebeuren! Schitterende beestjes!

Paartje matkop

 Als de matkoppen al lang weer los gelaten zijn en we niet meer dan 3 waterpiepers hebben zien invallen, is het hopen dat er toch nog een exemplaar in het net is belandt. En dat blijkt gelukkig het geval, want tussen met name rietgorzen hangt één schitterende waterpieper. Ze blijven mooi natuurlijk en uiteindelijk de 24ste geringde deze winter, een mooi aantal! 


Waterpieper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten