zaterdag 18 maart 2023

Mooie laatste wintertelling van het seizoen

Afgelopen week gestart met de broedvogeltellingen, waarvan ik dit jaar weer een aantal mooie gebieden mag tellingen. Dat zijn onder andere duinen van Goeree en de Brielse Gatdam, plekken met veel goudvinken en dergelijke. Deze week was het nog rustig en vooral ook nog wel wat fris, maar de eerste soorten zijn wakker geworden. Ook deze week nog weer twee avonden door de Zegenpolder en het Waalbos gelopen. De laatste vangrondes van dit jaar wat nog wat houtsnippen en bokjes opleverde, maar ook een kievit in de Zegenpolder die ik kon kleurringen. Leuke verrassing was ook een steenmarter die schitterend voorbij kwam hobbelen! Pas mijn derde waarneming op IJsselmonde van dit nachtdier, maar ze hebben zich de laatste jaren behoorlijk weten te vestigen. 

Kievit GRO5

Gewone padden zijn ook wakker

Verder ook weer bezig geweest met het in kaart brengen van de akkervogels in de Zwijndrechtse Waard. In de meeste poldertjes zijn de kieviten wel weer aanwezig en ook de scholeksters hebben op veel plekken alweer hun positie ingenomen. In het Waalbos zijn daarnaast ook nog twee pompen geplaatst om plasdrassituaties te creëren. Een mooie kans voor de kieviten en tureluurs aldaar, zeker als het wellicht nog gaat opdrogen. Waterpiepers nemen daarentegen af en een vangpoging leverde geen enkele vangst op. Helaas! 

Plasdras-pomp in het Waalbos

Na al het gehobby door de week was het vandaag weer tijd voor een officiële telling en schoonmaakactie op de Sophiapolder. Met Matthieu Plaisier en Kees van der Wind deden we vanochtend de laatste wintertelling op het eiland en maakten we ook gelijk het visdiefeiland gereed voor het komende broedseizoen. Al het afval hebben we van het eiland gehaald en ook bramen en brandnetels zover mogelijk teruggedrongen. Een lage zout erover om de groei van kruiden te minimaliseren en hopen dat het weer een mooi broedseizoen wordt! 
Visdiefeiland is gereed

Kluten zijn alweer volop aanwezig. We tellen er uiteindelijk 153, waarvan het natuurlijk maar de vraag is hoeveel er zullen blijven plakken en hoeveel er nog doortrekken. Een exemplaar blijkt geringd te zijn en wel op de Marker Wadden. Dit exemplaar was vorig jaar ook afgelezen in de Crezéepolder en betreft dus waarschijnlijk een lokale broedvogel. Ook de stormmeeuwen hebben de kolonie op de dijk weer ingenomen. Schitterende meeuwtjes! 
Kluut G/W(X1)

Stormmeeuw

De telling is verder met name leuk door de vele steltlopers. We tellen uiteindelijk 1330 grutto's, maar ook 105 kemphanen, 7 bonte strandlopers en 2 bontbekplevieren zijn aanwezig, naast de eerder genoemde kluten. Ook wintertalingen, smienten en nog wat pijlstaarten zijn uiteraard aanwezig, en terwijl wij op het eiland zijn stijgt het water weer. Dat betekent dat op de terugweg de steigers vol zitten met meeuwen, maar ook met scholeksters. Daartussen zit een opvallend leucistisch exemplaar en ook een geringde grote mantelmeeuw (Denemarken of Noorwegen). Mooi einde van een geslaagde laatste telling van het winterseizoen op de Sophiapolder. 
Scholekster

Grote mantelmeeuw N-J76CH

Geen opmerkingen:

Een reactie posten