maandag 6 februari 2023

Rustige Zuidpolder

Afgelopen vrijdag kon ik weer een mooi aantal bokjes vangen en ringen. In Oud-Reijerwaard kwamen er liefst acht exemplaren onder mijn net, waaronder een eerder geringd exemplaar weer uit het Waalbos. Leuk om die uitwisseling vast te stellen! Nachtelijke rondes leverde ook weer de nodige houtsnippen op, maar een gekleurringde kievit die ik tegenkwam in het Waalbos was ook een bijzonder grote verrassing. Het exemplaar had rechts een oranje ring en links een groene ring om de tibia, dus deze vogel moet ik de afgelopen jaren in de Zegenpolder als kuiken hebben geringd. Aflezen lukte helaas niet, vangen evenmin, maar hopelijk duikt hij dus nog weer 's op! 

Bokje
Kieviten

Verder ben ik weer eens een weekje vrij, zodat ik vanmiddag eindelijk eens hoopte de waterpiepers in de Crezéepolder te kunnen checken op geringde vogels. Helaas vond ik de groep niet, zodat ik maar doorreed naar de Zuidpolder in Barendrecht. In dit poldertje wordt weinig gevogeld en om het plaatje van waterpiepers op IJsselmonde compleet te maken was ik wel benieuwd of er hier ook nog wat zitten. Rustig heb ik dus de hele polder structureel uitgekamd, maar van waterpiepers was geen sprake. Ook hoor ik geen enkele keer een overvliegend beest, wat er toch wel op duidt dat ze dit dus links laten liggen. Nuttig om te weten! 

Ook qua andere soorten is het rustig. Er zitten nog wat holenduiven en roeken op de akkers, een enkele fazant en er komt nog een groepje kneuen over. In een oud boomgaardje zit nog een tweetal groene specht en een slechtvalk slaat een spreeuw. Verder foerageren er ook nog honderden kokmeeuwen, omdat ze precies alle stoppelvelden aan het omploegen zijn. Dankzij het droge weer kunnen de boeren alweer het land op. 


Zuidpolder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten