zaterdag 17 december 2022

Wintervangsten met af en toe een verrassing

De wintervangsten zijn ook de afgelopen dagen weer doorgegaan, ondanks dat het aardig koud was afgelopen week. Op basis van de terugvangsten bleken de bokjes nog niet weg te trekken, ondanks dat het meeste open water nu wel echt dicht ligt. Deze week ving ik drie beesten terug die ik in oktober ringde en sindsdien niet meer had teruggezien. Kennelijk zijn dezen dus gewoon nog steeds in de buurt, maar zitten ze overdag meestal op andere plaatsen.

Staartpennen van een adult bokje (jonge vogels hebben een zwart puntje op de buitenste staartpennen)

Bokje

Bevroren braakliggend terrein

Ook de houtsnippen zijn nog niet vertrokken, in Polder Sandelingen kon ik nog weer twee exemplaren vangen en ringen, zodat daar deze winter nu 7 exemplaren zijn geringd. Helaas nog geen terugvangsten van vorige winter, maar dat gaat hopelijk niet heel lang meer duren! Overigens zijn ook de waterpiepers nog op IJsselmonde. Op een akker met wintertarwe langs de Lindtsedijk liep gisteren nog een groep van achttien exemplaren, met daartussen weer twee geringde exemplaren die ik nog niet eerder zag deze winter. Leuk! 

Houtsnip

Vanochtend ben ik nog met Laurens van der Windt in de Zegenpolder voor een rondje bokjes. Ook daar waren nog volop waterpiepers aanwezig, waaronder het enige exemplaar dat ik afgelopen winter kon kleurringen in de polder. Die is dus ook weer teruggekomen! De soort van de ochtend is wel een drietal wilde zwanen (twee adulten en een juveniel) die rustig langs komen vliegen, schitterend! In de winter blijft deze polder toch een mooie plek voor onverwachte soorten, begin december kwam ik namelijk ook nog een fraaie velduil tegen. Altijd leuk natuurlijk! 

Velduil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten