dinsdag 27 december 2022

Veel houtsnippen en een nieuwe schepnetsoort

In de Zegenpolder was wel gebleken afgelopen week dat de aantallen houtsnippen na de koudeinval begin december flink waren gestegen. Vanavond stond weer een rondje rondom Ambacht op het programma, en ook hier bleek dat het geval te zijn. In Polder Sandelingen komen we in plaats van gebruikelijk zo'n vijf exemplaren, vanavond zeker 15 individuen tegen. Hiervan belanden er zeven onder het schepnet, een mooi aantal, waaronder ook een terugvangst van begin deze winter. De houtsnippen die hier al zaten lijken (tenminste voor een deel) dus niet doorgetrokken te zijn.

Houtsnip

Verder zitten er nog wat watersnippen, maar ontbreken er hier helaas nog steeds bokjes deze winter. Ook blijven we ons verbazen over de afwezigheid van uilen. We zien ook vanavond weer geen uilen, terwijl ransuilen toch niet eens zo gek ver weg broeden... 

Houtsnip 2kj (let op ruicontrast in de armpennen, met nog 3 juveniele veren)

Ook in de Crezéepolder is het even later goed raak. Daar treffen we tenminste tien houtsnippen, waarvan we zes exemplaren kunnen vangen. In dat gebied pas de eerste vangsten voor deze winter, maar een terugvangst van een op 5 januari 2022 geringd individu is erg leuk! De leukste vangst van de avond is echter geen houtsnip, maar een waterral. Met de warmtebeeldkijker zien we wat door het riet sluipen en als hij er even later uitkomt is die het haasje. Fraaie soort! Ook een meerkoet wordt nog van een ring voorzien, maar het totaal van 13 gevangen houtsnippen deze avond is weer een nieuw record. Mooi! 


Waterral

Geen opmerkingen:

Een reactie posten