woensdag 23 februari 2022

Verzwakte roodkeelduiker op IJsselmonde

Maandagavond leverde een rondje door de Zegenpolder geen gevangen houtsnippen meer op, maar wel een watersnip konden we nog ringen. Ook was nog een schitterende kerkuil aan het jagen in het gebied, altijd leuk! 

Watersnip

Vanochtend mocht ik weer eens naar Limburg voor werk, maar ik was nog maar net in het mooie stukje Nederland aangekomen toen ik bericht kreeg van een roodkeelduiker in het Zuiderpark, in Rotterdam-Zuid. Ai... Dat is nog een nieuwe voor mijn IJsselmondelijst en ook wel een langverwachte inhaler op enkele anderen. Het door Matthieu Plaisier ontdekte beest zag er wat verzwakt uit, dus wegtrekken zal die niet. De vraag was alleen of hij zwak genoeg was om de dierenambulance voor te bellen?

Het werk gaat in Limburg gelukkig wat soepeler dan gedacht en zodoende kan ik rond 11u wegrijden. Het blijkt zo'n 1,5u te zijn en vlak voordat ik aankom blijkt de vogel (na een uur zonder meldingen) gelukkig nog steeds aanwezig. Het is heel even zoeken, maar de vogel blijkt op de kant te liggen net onder een bosrandje. Met de kop in de veren ziet het er zo niet best uit...

Roodkeelduiker

Na een kwartiertje komt er echter opeens leven in en deze typische zeevogel duikt de sloot in en zwemt deze heen-en-weer. Bovendien vliegt hij ook een paar keer en zien we hem ook nog twee keer duiken, overigens zonder dat hij wat vangt. Kortom, de  vogel lijkt nog aardig vitaal, maar op de lange termijn ziet het er natuurlijk niet goed uit voor deze zeevogel, die de afgelopen dagen met storm waarschijnlijk het eiland IJsselmonde is opgewaaid. 


Roodkeelduiker

Uiteindelijk wordt de roodkeelduiker de volgende dag (donderdag) opgehaald door de dierenambulance, maar een dag later legt hij helaas al het lootje. Iets wat overigens vaak het geval is met dit soort binnenlandse waarnemingen, waar iets van onderliggend lijden al aanwezig is waardoor ze zover uit koers raken. Zonde van de vogel, wel een unieke kans om de soort op IJsselmonde te zien. 

Roodkeelduiker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten