zaterdag 5 februari 2022

De waterpiepers blijven boeien

Vorige week zaterdag besloot ik eens in de Hoeksche Waard naar waterpiepers te zoeken, omdat er op het terrein van de voormalige suikerfabriek bij Puttershoek recent enkele exemplaren waren ingevoerd. Dat is recht tegenover Polder de Hooge Nesse, waarvandaan ik ook regelmatig exemplaren de Oude Maas zie oversteken. Het was wat windering maar op het terrein bleek inderdaad een groep van maar liefst 25 exemplaren aanwezig, die zich goed lieten bekijken. Twee keer zag ik zeer kort een geringd exemplaar (waarschijnlijk dezelfde), maar het lukte helaas dus niet om 'm af te lezen... 

Braakliggend terrein bij de suikerfabriek

Afgelopen week kwam er verder niet van om weer naar Puttershoek te gaan, maar ik heb wel weer een vangpoging gedaan op de slaapplaats. Dat leverde helaas geen waterpiepervangst op, maar een mooie jagende blauwe kiekendief boven de Devel en een langsvliegende roerdomp waren ook al erg leuk. Waterpiepers sliepen er overigens wel en flink wat, maar helaas belandde er dus geen in het net. In Polder de Hooge Nesse kon ik gisteren in de groep waterpiepers daar nog wel twee exemplaren aflezen, dus dat was mooi. Overigens beide wel bekende exemplaren die ik al eerder in de groep zag deze winter. Ook qua houtsnippen lukte het nog om deze week meerdere exemplaren te ringen in het Waalbos en in Polder Sandelingen, ook die blijven leuk! 

Graspieper

Vandaag was er dus weer een dagje aangebroken om waterpiepers te zoeken op andere plekken dan de bekende akkers in Polder de Hooge Nesse. Ik besluit voor de aardigheid eens te beginnen bij de slaapplaats, om te zien hoe ze eigenlijk wegvliegen naar de foerageerplekken. Dat ging vrij rustig en meestal vertrokken ze alleen of in kleine groepjes in verschillende richtingen. Een deel vloog ook naar het zuiden, dus ik besluit richting de Hoeksche Waard te gaan. Voor ik op het terrein bij de suikerfabriek aankom word ik verrast door een smelleken die laag over de weg komt jakkeren en op een akker landt. Leuk! Die zie je niet zo vaak in de winter in deze hoek van het land. 

Smelleken

Op het braakliggend terrein is het aanzienlijk rustiger met waterpiepers en totaal zie ik maximaal zo'n 10 exemplaren. De meesten zitten er bovendien maar kort en vertrekken weer snel richting IJsselmonde, een geringde zit er dan ook niet bij. Ik blijf dan ook niet te lang hangen en besluit wat te gaan zoeken in de polders rondom Ridderkerk. In Polder Oud-Reijerwaard kan ik zo nog een waterpieper controleren (helaas ongeringd). In Polder Nieuw-Reijerwaard vind ik helaas helemaal geen waterpiepers, maar in de Crezéepolder kan ik de groep van ruim 20 exemplaren ook weer vinden. Helaas nog geen geringde daartussen, maar wie weet de komende tijd?!

Soms laten waterpiepers zich mooi zien

Tegen het eind van de middag kan ik het niet laten om nog even naar Polder de Hooge Nesse te gaan, waar ik in een uurtje liefst vijf exemplaren kan aflezen. Een erg succesvol bezoekje dus en erg leuk om zo veel waarnemingen van gekleurringde waterpiepers te verzamelen! 

Meestal zijn het stipjes op de akker...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten