zaterdag 14 maart 2020

Leuke nachtvangst en eerste blauwborst en kievitsei!

Afgelopen donderdagavond was het weer ideaal om een laatste poging te doen om houtsnippen te vangen in de Zegenpolder. Er stond veel wind en ook gaven ze van tijd tot tijd regen op! Houtsnippen kwam ik echter al niet meer tegen, deze zijn vermoedelijk al weer weggetrokken. Echter, in de akkerranden lieten zich dankzij de weersomstandigheden wel een kramsvogel en een bokje vangen. Erg leuk en een mooie afsluiting van het vangseizoen deze winter. Uiteindelijk had ik tijdens eerdere bezoeken drie houtsnippen gevangen.
Kramsvogel
Bokje
Vanochtend doe ik met Laurens van der Wind de eerste broedvogeltelling langs de Devel. Elk jaar proberen we op IJsselmonde wel één of meerdere projecten te doen met broedvogels, en dit jaar is de Devel aan de beurt. Een afgedamd riviertje met prachtige oevers, waar o.a. roerdompen, snorren en veel andere rietvogels broeden. Vanochtend zijn het echter met name de rietgorzen die flink aan het zingen zijn. We kunnen uiteindelijk 38 exemplaren invoeren, een mooi aantal! Ook blijkt de eerste blauwborst weer present, alhoewel deze slechts aarzelend zijn lied laat klinken. Over enkele weken zal het aantal hopelijk flink gegroeid zijn.
Devel
We fietsen via het Waalbos terug, waar we de eerste kieviten op nest zien liggen. Mooi dat ze ook dit jaar, ondanks dat de boompjes groeien, in flinke getalen nog aanwezig blijken te zijn! Hopelijk wordt het weer net zo'n succes als de afgelopen jaren.
Kievitsnest
In de plasjes is de geoorde fuut, die hier gisteren werd ontdekt, nog aanwezig en hij laat zich mooi bekijken. Het is pas mijn derde waarneming van deze zeldzame fuut op IJsselmonde, die meestal maar (zeer) kort op het eiland aanwezig zijn. Een fraai exemplaar is het in ieder geval! Ook een rouwkwikstaart is nog present, zodat het al met al helemaal niet saai is op deze zaterdagochtend...
Geoorde fuut
De wintertelling die we ten slotte nog op de Sophiapolder doen blijkt dat overigens wel te zijn. Op het eiland is weinig te beleven en alleen de cetti's zanger, die luidkeels zit te zingen, is het noemen waard. Waarschijnlijk gaat dit jaar het eerste broedgeval op het eiland plaatsvinden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten