donderdag 21 november 2019

Weer eens in de Zeeuwse Delta

Na een klusje in Zeeland met Mark de Vries, gaan we al vogelend terug vanuit Noord-Beveland. Als je dan toch weer eens in de Zeeuwse Delta bent, is het wel leuk wat soorten mee te pakken. Op Neeltje Jans treffen we zo bijvoorbeeld weer een kuifaalscholver, maar eigenlijk zijn een tweetal alken en een prachtige dwergmeeuw veel leuker. Deze laatste foerageert vlak onder de kant en laat zich goed zien, een schitterende soort!

Bij Burghsluis treffen we zoals wel vaker een mooie zwarte rotgans, waarna we in de aantrekkelijke polders nog de nodige goudplevieren, een prachtige blauwe kiekendief en grote en kleine zilverreigers tegen komen. Vanuit de auto richting de Brouwersdam, kunnen we daar nog honderden toendrarietganzen en vier kleine rietganzen bijschrijven. Die laatste vielen zelfs op uit de rijdende auto (80 km/u) door hun opvallend, grijze uiterlijk. Leuk!

Op de Brouwersdam is het ook weer heel vermakelijk, met de nodige roodkeelduikers, een kuifduiker en eiders. Nabij de Spuisluis staan tevens nog twee kuifaalscholvers. Een plek waar nu ook standaard overwinterd lijkt te worden door de soort, en waar ze zich bovenal ook prachtig laten bekijken!
Kuifaalscholver
Iets ten noorden van de Spuisluis zien we uit de verte al het tweetal ijseenden zwemmen. In sommige jaren zijn ze makkelijker dan in andere jaren, en deze winter lijken ze goed vertegenwoordigd. Het zijn weliswaar geen mooie winterkleed mannetjes, maar desalniettemin een fraaie waarneming! In de noordkant zie ik nog kortstondig een parelduiker, alvorens deze helaas niet meer opduikt.
IJseend
In Stellendam doen we ten slotte nog een vergeefse poging om de overwinterende witwangstern te zien. In het haventje of bij de sluizen, we krijgen het exemplaar helaas niet gevonden. Desalniettemin was het een leuke terugreis; altijd weer genieten in de Delta!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten