maandag 14 oktober 2019

Twee leuke zangers op de maandagochtend

Afgelopen zaterdag was er van vogelen in de buurt weinig terecht gekomen, maar heb ik enkele projecten bezocht in Groningen voor mijn werk bij de Grauwe Kiekendief. Leuk en leerzaam met o.a. waterpiepers, slechtvalk, geelgorzen, ringmussen en roodborsttapuiten. In de loop van de dag kwamen echter ook nog wat goede soorten door, zoals de vangst van een mirtezanger op Schiermonnikoog, de aanwezigheid van een provencaalse grasmus op de Maasvlakte en in de avond foto's van een 'gekke spotvogel' in Wormerland. Gisteren bleek de spotvogel nog ter plaatse en ook de mirtezanger, maar vanochtend besluit ik alleen maar een poging gaan wagen voor de 'spotvogel' wat waarschijnlijk om een grote vale spotvogel gaat. Een nieuwe soort voor Nederland, alhoewel ook de Oostelijke vale spotvogel, wat het eventueel ook zou kunnen zijn, ook nooit eerder in Nederland is vastgesteld.
Plek van de grote vale spotvogel
Om half zeven vertrek ik in de hoop nog voor de files op de plek aanwezig te zijn, maar dat lukt helaas al niet meer door een ongeluk op de A4. Zo hoor ik bij Amsterdam dat de vogel om 08:05 al in beeld is. Rond half negen kom ik aan bij het huis met wat struiken eromheen, waar de vogel zich moet ophouden. Een plek waarvan er vele duizenden in Nederland zijn... Het duurt even, maar dan is de vogel in beeld en hij laat zich langdurig op enige afstand mooi bekijken. Een opvallende grijze zangvogel, met een lange staart waar die hij frequent beweegt. Een interessante en leuke nieuwe soort!
Grote vale spotvogel
Wanneer de vogel wat dieper de struiken induikt houd ik het voor gezien, en besluit terug te rijden via de Maasvlakte. De provencaalse grasmus die daar de afgelopen dagen zat (alweer de vierde voor de Maasvlakte), moet ik nog in Zuid-Holland, dus zeker het proberen waard. Eenmaal begonnen ana de zoektocht langs de kilometers lange duindoornhaag, duurt het niet lang voor hij plotseling voor me opvliegt. Hij laat zich kort maar prachtig in de duindoorntjes zien. Een erg gave soort die ik slechts één keer eerder zag.
Kilometers duindoorn
Terug loop ik via de zeereep naar de auto, waar ik in de houtwallen verrast wordt door een bladkoning! Het beestje vliegt helaas al snel het duin over en krijg ik niet meer terug gevonden. Desalnietemin een erg leuk ochtendje zo met twee goede soorten!
In de houtwallen zitten ook vogels...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten