zaterdag 5 oktober 2019

Afwisselende telling in de Crezéepolder!

Na een eerste weekje werken was het vanochtend nog donker als ik richting de Crezéepolder fiets. Toch was het in de afgelopen week niet saai en zeker een rondje gisteren in de Zegenpolder niet. De polder ligt er weer prachtig bij en in de nattigheid was het leuk met een groep bontbekplevieren, een bonte strandloper, de eerste bokjes weer, nog twee tapuiten en een biddende visarend boven de river. De krent was echter wel een ijsgors die opeens rondvloog met wat graspiepers en in z'n eentje inviel aan de andere kant van de wetering. Na even rond gelopen te hebben hadden we deze zeldzame doortrekker voor IJsselmonde prachtig op een tiental meters in beeld. Een erg gave soort en zeker om zo te zien!
IJsgors
Aangezien het vandaag Euro Birdwatch is, is het een drukte van belang in de Crezéepolder. Gelukkig is het qua vogels ook niet rustig, ondanks dat veel soorten door de noordoostenwind tamelijk hoog over trekken. Desalniettemin vliegt het leuk met veel afwisselende soorten. Ik hoor mijn eerste veldleeuweriken van het jaar en de hele ochtend vliegen veel groepjes met kolganzen door. Verder zijn zanglijsters algemeen en vliegen opvallend veel groepjes met sijzen langs. Ook gaaien trekken nog aardig door, waaronder een groep van 22 exemplaren. Het totaal aantal van 115 is uiteindelijk nog goed voor een dagrecord. Altijd leuk!
Drukte op de telpost
De krentjes zijn vanochtend wat schaarser, maar een kleine zilverreiger die over komt als het net licht is, is natuurlijk een leuk begin. Rond half elf vliegt opeens een velduil hoog over de telpost en even later komt een smelleken nog strak door. Typische oktobersoorten en natuurlijk erg leuk! Onregelmatig komen nog wat bruine kiekendieven over flappen en op enige afstand komt een groepje kruisbekken langs. Plotseling is er consternatie als een drieteenmeeuw richting zuidwest wordt gemeld vanuit Kinderdijk. We kunnen de bewuste vogel niet oppikken, maar als we eenmaal de foto's zien blijkt het toch 'slechts' om een dwergmeeuw te gaan. Oef... Een leuke afsluiter van de ochtend is nog een tweetal oeverpiepers dat vlak langs de telpost komt en ook invalt. Deze kustvogel is altijd een opvallend eerdere doortrekker dan de waterpieper, ondanks dat we daar vanochtend ook weer het eerste exemplaar van zagen. De oeverpiepers vallen helaas onzichtbaar in, maar toch een mooi eind van een telling met maar liefst 68 soorten. Helemaal niet slecht!!

Aangezien het voor iemand die met de camera alleen maar door de telescoop enigszins toonbare plaatjes kan maken, zat er vandaag weer niet veel in. Gelukkig zat op de telpost nog wel een zeggendoorntje die zich leuk liet bekijken. Een klein sprinkhaantje waar je normaal maar gauw overheen kijkt...
Zeggendoorntje
Voor de totalen zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten