zaterdag 26 januari 2019

Weer wat nieuwe terugkomers erbij!

Ondanks dat gisteren de dooi was ingevallen, is voor het meeuwenrondje vandaag de verwachting toch hoog gespannen. Op de meeste slootjes en plasje ligt immers nog wel ijs en wellicht is er toch nog wat beweging geweest de laatste dagen. Het weer lijkt daarbij gelukkig mee te vallen, terwijl ze eerst veel regen voorspelden. En gelukkig viel het ook mee! 
Noorse kokmeeuw W-J2TR
Ook qua ringen valt het vandaag niet tegen en inderdaad zien Laurens van der Wind en ik veel teruggekeerde kokmeeuwen die we deze winter nog niet eerder zagen. In totaal lazen we 43 kokmeeuwen af, waarvan we ruim 20 exemplaren nog niet hadden gezien deze winter. Daarbij zat ook nog een viertal exemplaren die we nooit tegen kwamen, waaronder eindelijk een geringde eerste winter: een Litouwer. Verder was de leukste wellicht de Deen W-5AT die ik alleen in 2014 in de Waalhaven, op de slaapplaats zag. Het is immers een vaste overwinteraar aan de noordkant van de stad, maar vandaag dus niet! 
Litouwse eerste winter kokmeeuw
Deense kokmeeuw W-5AT
Naast de kokmeeuwen lazen we nog wat Nederlandse zilvermeeuwen af, maar daar zaten verder geen verrassingen tussen. Ook kwamen we zoals gebruikelijk nog enkele geelpoot- en pontische meeuwen tegen, waarvan de eerste deze winter wel echt in de meerderheid lijkt te zijn. We zagen vier resp. twee exemplaren. 
Pontische meeuwen
Geelpootmeeuw
IJmuidenaar Y-YCRZ
Al met al dus een mooie ronde met totaal 53 aflezingen. Het totaal aantal afgelezen kokmeeuwen staat nu op 56 voor deze winter. Hopelijk kan daar met nog twee rondjes 80 ringen van gemaakt worden... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten