vrijdag 25 januari 2019

Roodhalzendag!

Twee dagen geleden, op de 23ste, werd in Polder de Hooge Nesse een roodhalsgans gevonden. Deze was aanwezig in een flinke groep kol- en brandganzen, die altijd op IJsselmonde arriveren als het gesneeuwd heeft. Tot nog toe was daar in de afgelopen winters nooit een roodhalsgans tussen ontdekt. Een soort die normaliter in Bulgarije overwintert en waarvan in Nederland jaarlijks enkelingen in grote groepen ganzen opduiken. Nu was het dus wel raak, want dinsdag was er toch wel een paar centimeter sneeuw gevallen. Tot gisterenmiddag was ik echter in Wageningen zonder enige ruimte om af te reizen naar IJsselmonde, maar vanochtend lukte het gelukkig wel. In alle vroegte ga ik dus maar naar de Lindtsedijk in de hoop dat ook vanochtend de groepen ganzen weer arriveren. Gisteren deden ze dat ten slotte ook, maar toen bleven ze boven het gebied vliegen. De roodhals zat er toen nog wel tussen, dus wie weet!

Het blijkt echter potdicht te zitten, en ook zijn ze nog aan het baggeren op het veld waar de ganzen liepen. De werklui zijn rond een uur of negen klaar en met de onder tussen gearriveerde Sander Elzerman, Dave van der Spoel en Leo Boon zie ik de eerste kolganzen arriveren. Vanaf de dijk blijkt de groep echter niet te checken vanwege de mist, dus met een tweetal auto's rijden we het naastgelegen weggetje op om het maar vanuit de auto te proberen. Het turen door de mist valt niet mee, maar toch is het Dave die al na enkele minuten de vogel uit de groep vist. Yes!!
Roodhalsgans
De roodhalsgans loopt vooraan in de groep en is ondanks de mist aardig te bekijken. Zeker als het soms wat minder wordt. Wat een goede soort voor IJsselmonde! Pas het tweede geval ooit en de eerste twitchbare!
Roodhalsgans
Terwijl de vogel gisteren tussen zo'n duizend brandganzen zat, zitten er nu slechts 60. Daar malen wij natuurlijk niet om. Binnen is binnen! Zeker met de dooi die aanstaande is, is de kans heel groot dat de groep ganzen, inclusief de roodhalsgans, niet meer op IJsselmonde komt foerageren.
Groep ganzen
Toen ik vanmiddag bezig was met kruimels halen voor de meeuwenronde, kreeg ik een belletje van Dave van der Spoel dat een roodhalsfuut aanwezig was op het Waaltje. Weer een goede soort dus en zowaar ook weer een 'roodhals'. Drie jaar geleden overwinterde daar ook al een exemplaar, dus nieuw is hij niet. Toch ben ik vanmiddag nog even gaan kijken, want een goede soort is het zeker! Helaas niet zo dichtbij als gehoopt, maar wel weer leuk om een zeldzaamheid op het Waaltje te zien!
Roodhalsfuut
De hoeveelheid vis moet overigens heel hoog zijn, aangezien pas 37 dodaarsjes werden geteld. We hopen nog altijd op een kuifduiker, maar die laat ook nu dus weer op zich wachten. Maar de winter is nog niet op...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten