vrijdag 17 november 2017

Onsuccesvolle poging 'hapax-wegwerken'

In het vogelen komt net zoals in elk ander vakgebied nogal eens wat 'vaktaal' langs, denk bijvoorbeeld alleen al aan het woord 'twitchen'.  Daarnaast zijn ook nog flink wat woorden in gebruik die minder bekend zijn, zoals een 'hapax-wegwerken'. Een hapaxje refeert naar de tweede waarneming van de soort, waarmee de eerste waarneming aanzienlijk kan worden verbeterd. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn als de eerste waarneming niet meer telbaar wordt, of gewoon omdat je een soort dusdanig slecht heb gezien dat je 'm eigenlijk nog wel een keer wilt zien.

Een soort die ik 'slecht' op mijn levenslijst heb staan is de grote kruisbek. In 2013 hoorde ik tijdens een telling op De Vulkaan in Den Haag deze soort voor het eerst, maar te zien kreeg ik ze niet echt. Daarna ben ik ook nooit meer achter een melding aangegaan, waardoor alleen die waarneming op mijn lijst staat. Oók op de Zuid-Hollandlijst, dat dan weer wel...

Een invasie van grote kruisbekken is ook dit jaar weer aan de gang, waardoor ze ook weer hier en daar worden gemeld. Er tegenaan geblunderd ben ik helaas nog niet, maar als ik vanmiddag nog even tijd heb op richting de Edese heide te fietsen doe ik dat toch maar. Hier zat een groepje grote kruisbekken en een aantal dagen geleden waren ze ook nog gezien, dus wie weet gaat het lukken om mijn 'hapaxje' weg te werken.
Edese heide
Uiteindelijk struin ik een uurtje door het dennebos op de heide, maar de grote kruisbekken krijg ik helaas niet te zien of te horen. Verder is het een drukte van belang met veel sijzen, een goudvink, geelgors, zwarte mezen, kuifmezen en het meer normale 'bosspul'. Eenmaal wordt ik opgeschrikt door het 'kuub' van een kruisbek, maar in het veld is al duidelijk dat het geen grote is. Ook blijkt dat later zo te zijn op basis van de opname, waarmee een grote kruisbek prima te onderscheiden is. In dit geval gaat het helaas om een 'type A'-roep van een kruisbek.
Type-A van een kruisbek
Helaas geen grote kruisbek dus, maar zo houden we nog wat in het verschiet...
Edese heide

Geen opmerkingen:

Een reactie posten