zaterdag 29 juli 2017

Krombekstrandloper in de Crezéepolder

Na twee weken vakantie te hebben gehad is het natuurlijk altijd afwachten wat je hebt gemist als je thuiskomt. De laatste twee weken van juli zijn normaal gesproken goed voor de eerste doortrek van steltlopers, dat bleek ook het geval te zijn. Een mooie rosse franjepoot werd namelijk, toen wij op vakantie waren, gevonden in de Crezéepolder. Gelukkig had ik 'm eerder al op IJsselmonde, want al enkele dagen voordat we thuiskwamen was die verdwenen. Krombekstrandlopers werden echter ook gevonden, en daarvan waren er gisteren nog twee aanwezig. Vandaar dat ik vanochtend vroeg bij opkomend tij in de polder ben in de hoop ze te vinden.

Het weer is niet geweldig en helaas werken de krombekstrandlopers ook niet mee. Het water stijgt erg snel en het is lastig te checken. Wel zie ik nog de familie steltkluten van Waalbos, met één jong, dat hier al enige tijd is neergestreken. Daarnaast nog wat bosruiters, een kleine zilverreiger en vele kemphanen.
1kj grutto
Jonge steltkluut
Met hoogwater is er momenteel weinig op IJsselmonde te beleven, dus ik ga er even tussenuit naar de Hoekse Waard om daar insecten in akkerranden te tellen. Gelukkig valt het weer nog wat mee en kan ik tussen de miezerbuien de tellingen goed uitvoeren.
Zweefvlieg
Eenmaal weer op IJsselmonde is het afgaand tij en dus ook weer tijd voor krombekstrandlopers. Eerst probeer ik ze op de Sophiapolder te vinden, je weet immers nooit. Als ik vanaf de kant het eiland opkijk zie ik ze echter niet lopen, en op een geringde lepelaar na is het verder erg rustig. Gelukkig word ik hier echter gebeld door Dave van de Spoel dat er toch nog een krombek in de Crezéepolder loopt, zodat ik snel die kant op fiets.
Geringde lepelaar
In de polder aangekomen blijkt het door de begroeiing nog niet mee te vallen om 'm te vinden, maar na even om fietsen laat hij zich gelukkig erg mooi bekijken tussen de kemphanen. Een erg fraaie adulte vogel! De volwassen exemplaren vertrekken eerder uit de broedgebieden dan de jonkies, dus wellicht zien we over enkele weken nog enkele juveniele krombekstrandlopers. Wie weet!
Krombekstrandloper
De tengere grasjuffers die hier ook al enige tijd rondhangen kom ik overigens ook nog tegen. Een leuke soort op IJsselmonde, alhoewel die de afgelopen jaren toch een stuk algemener lijkt te zijn geworden.

Tengere grasjuffers
Uiteindelijk viel de 'schade' van de twee weken vakantie zo nog aardig mee, slecht één soort, en kon ik met de krombekstrandloper van vandaag nr. 185 op mijn IJsselmondejaarlijst schrijven. Een evenaring van mij aantal van vorig jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten