zaterdag 24 december 2016

Weer eens een rondje Delta

Het is alweer een tijdje geleden dat ik de Delta heb bezocht, maar aangezien er op IJsselmonde weinig te beleven is en het opgegeven weer niet ideaal is voor meeuwen in Rotterdam, besluit ik maar weer eens die kant op te gaan. Samen met Laurens vd Wind, Jacob & Albert Molenaar en Herman vd Brand beginnen we in Heinenoord waar al eventjes een mogelijke Siberische braamsluiper rond hangt. Deze ondersoort van Humes braamsluiper zou nog een nieuwe voor mijn Zuid-Hollandlijst zijn, mits die aanvaard wordt en er poep wordt verzameld voor DNA-analyse. Dat komt echter helemaal niet ter sprake vanochtend, want het lukt ons helaas niet om het beestje te vinden. Dan maar door naar Tiengemeten waar een steltkluut probeert te overwinteren.
Pontje

Met het pontje varen we naar het eiland in het Haringvliet waar we zo'n 2 uurtjes rondstruinen. De steltkluut krijgen we helaas niet gevonden, maar het is niet onaardig vogelen met veel grote zilverreigers, nonnetjes, pijlstaarten, bruine en blauwe kiekendieven, een zwarte ruiter, bonte strandlopers en een slechtvalk.
Pijlstaarten (waarom zouden ze zo heten...)
Grote zilverreiger
In de Grevelingen zien we hierna de bekende groep flamingo's staan, maar is een drietal toppers in een plasje op de Philipsdam is net zo leuk. We rijden hierna door richting de prunjepolders waar we de gebruikelijke kleine zilverreigers, zwarte en groenpootruiters, witgatjes, vele rotganzen, een groep kleine zwanen, zilverplevieren, rosse grutto's en als leukste een heel fraaie kleine strandloper tussen veel bonte strandlopers. Leuk en eindelijk m'n eerste winterwaarneming van deze soort in de Delta.


Kleine strandloper (onder)
De Brouwersdam is hierna ook erg leuk vogelen, met veel zwarte zeeëenden, middelste zaagbekken, brilduikers en ook 5 ijseenden redelijk dicht op de kant. Verder nog een kuifaalscholver bij de Spuisluis en een fraaie alk vlakbij de kust! Al met al een mooie afsluiting van weer eens een rondje door de Delta.
IJseend (man)
Alk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten