zaterdag 10 december 2016

Grauw meeuwenrondje door R'dam-Zuid

Vandaag moet het eerste echte meeuwenrondje door Rotterdam-Zuid maar plaatsvinden, ondanks dat het weer wat opgegeven is niet denderend is. Met Laurens van der Padt vertrek ik uit Ambacht eerst richting Ridderkerk, waar we langs de dijk in de Crezéepolder de fraaie kleine rietgans zien die dus nog steeds ter plaatse is. Leuk! Hij laat zich nu toch wel fraaier zien dat afgelopen zaterdag.
Kleine rietgans
In Ridderkerk beginnen we op wat gebruikelijke plekjes te voeren. Kokmeeuwen zitten er wel, maar geringde komen we uiteindelijk pas tegen in Keizerswaard. In nog meer parkjes die we checken komen we enkele geringde kokmeeuwen tegen en als we in het eind van de middag in de Kop van Zuid zijn gearriveerd blijken er toch wel flink wat kokmeeuwen van afgelopen winters weer te zijn teruggekeerd: Denen, Litouwers, een Wit-Rus, een Noor, Duitser, Belgen en een Fin, allemaal hebben ze Rotterdam weer gevonden. In de Kop van Zuid lopen we even later tegen een zilvermeeuw aan uit de Rotterdamse haven, die we eerder op de dag in Zuidwijk zagen, altijd leuk!
Deense kokmeeuw W-SCX
Nederlandse zilvermeeuw GW-7D
De plaatjes laten het beeld van de dag wel zien. Het was grijs, grauw, druilerig weer. Zo'n dag waarop alles nat is, koud en klam. Ondanks dat houden we vol, maar het aflezen werkt niet soepel met beslagen telescopen. De Kop van Zuid levert qua ringen vervolgens niet veel op, maar wel zien we hier nog wat pontische en geelpootmeeuwen. Deze fraaie beestjes geven de burger moed.


1kj pontische meeuwen
Uiteindelijk komen we vandaag op een ringetje of 22 dat we afgelezen hebben. Eigenlijk was gezien het weer vandaag elke ring er één, dus dat viel op zich nog niet tegen. Hopelijk krijgen we deze winter echter nog écht goed winter, zodat we nog een mooie afleesperiode tegemoet gaan. Wie weet...
Nieuwe-Maas in nevelen gehuld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten