vrijdag 30 december 2016

100 soorten in de Delta!

Elke winter probeer ik wel een rondje te maken met wat studiegenoten, vandaag is ook zo'n dag en samen met Niek Eilander begin ik in de haven van Stellendam. Het neerzetten van een mooi soortenaantal is natuurlijk het doel, dus ijverig worden hier de eerste middelste zaagbekken, steenlopers, tureluurs, kluten, zilverplevier, pijlstaarten en ook een groepje grote zaagbekken bijgeschreven.

We vervolgens onze route naar de Kwade Hoek waar we een poging gaan wagen voor diverse leuke wintergasten als ijs- en sneeuwgorzen en strandleeuweriken die hier weer overwinteren. Het is heerlijk weer en door de mist hangt om elk takje een mooi ijslaagje. Prachtig!

Kwade hoek
De groep sneeuwgorzen krijgen we bij aankomst op het strand gelijk aangewezen, dus op enige afstand is die gelijk binnen! We besluiten hierna gelijk door te lopen naar de punt waar de ijsgorzen zouden moeten zitten. Als we de nodige meters hebben afgelegd komen we inderdaad een mooie groep ijsgorzen tegen, fraai! Ze zijn aardig tam en dat is natuurlijk altijd extra leuk!

IJsgors
Strandleeuweriken vinden we niet (blijken later juist verder naar het zuidwesten te zitten), maar het is leuk met nog oeverpiepers, een eenzame kneu, een tamme bonte strandloper, een slechtvalk die een postduif probeert te verschalken en een geringde drieteenstrandloper die rond hinkt. Bij die laatste leek het niet heel lang meer te duren voordat die het hoekje om gaat; figuurlijk dan natuurlijk...
Geringde drieteenstrandloper

Van arriverende vogelaars vernemen we dat de Aziatische goudplevier weer present is in de polders bij Goedereede. Net als afgelopen winter heeft dit beestje van de Aziatische toendra de gewoonte om bij vorst daar tussen de goudplevieren rond te lopen, en bij temperaturen boven nul onvindbaar te zijn. In het eerste de beste groepje goudplevieren dat we checken blijkt het beestje inderdaad rond te lopen, fraai! De groepen zijn helaas ril en even later is het beestje weer onvindbaar, een plaatje zat er dus helaas niet in.

We rijden hierna door richting de Brouwerdam, en daar is het zoals al de hele winter goed toeven wat vogels betreft! Op de blokken lopen veel kanoeten, bonte, paarse en drieteenstrandlopers, terwijl op zee het een drukte van belang is. Zo zitten er flinke groepen eiders, zwarte zee-eenden, middelste zaagbekken en brilduikers, en zien we in mindere maten nog wat geoorde futen, roodkeelduikers, twee grote zee-eenden en als krentjes een alk, zeekoet, kuifaalscholver en een ijseend.
Kuifaalscholver
Alk

 We rijden hierna rond door de Prunjepolders die vol zitten met steltlopers. Vele bonte strandlopers, rosse grutto's, zilverplevieren, kluten en scholeksters, een indrukwekkend gezicht!
Scholeksters
Verder zitten er nog wat grutto's, een drietal kleine strandlopers, zwarte ruiters, een leuk groepje nonnetjes, veel pijlstaarten, lepelaars, kleine zilverreigers en een zwarte rotgans.
Pijlstaarten
Het einde van de dag nadert en aangezien we niet per se verder Zeeland in willen en hoeven, gaan we weer noordwaarts. Onderweg komen we nog een mooie groep kleine zwanen tegen uit de auto en op de Grevelingendam is een groep toppers in één van de plasjes aangenaam!  
Toppers
We zoeken bij Maasdam nog even naar een sneeuwgans, maar die blijkt onvindbaar. De buffelkopeend in Barendrecht waar we onze dag willen afsluiten werkt gelukkig wel goed mee, en laat zich nog aardig bekijken. Het blijkt uiteindelijk de 100ste soort voor vandaag te zijn, toch een prachtige score!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten