Voor vandaag stonden weer wat fraaie soortjes op het programma, waarin we zouden af trappen in Hoogwoud bij de roodkeelnachtegaal. Aangezien de Amerikaanse tafeleend van Zuidhorn deze week weer een aantal keren opdook in een kanaal zaten we in Noord-Holland ook goed. Mocht die eend gemeld worden dan zitten we via de Afsluitdijk relatief snel in Groningen.
Onderweg wordt het langzaam licht en aangezien we vandaag wel aardig wat in de auto zitten wordt er gelijk flink ingevoerd; eens kijken of dat record van 1000 waarneming eraan kan... Veel uit het raam kijken levert altijd meer op dan alleen de vele zwarte kraaien, eksters, houtduiven en meerkoeten, maar zo zien we voordat we in Hoogwoud komen nog 12 grote zilverreigers, een slechtvalk en een blauwe kiekendief.
In Hoogwoud aangekomen kunnen we bij ca. 5 man aanschuiven die in het steegje achter te tuinen staan te posten. De meelwormen liggen nu daar neergestrooid en na zo'n 10 minuten komt hij de struiken uit om het één en ander naar binnen te werken. Super!! Na de
hectische twitch van een maand geleden is het wel lekker om de vogel nu nog in alle rust te kunnen bekijken, schitterend!!
|
Roodkeelnachtegaal |
|
Het steegje |
De vogel is echter nog behoorlijk bewegelijk en fotograferen valt dan ook niet helemaal mee. Na verloop van tijd houden we het dan ook maar voor gezien en besluiten richting Koedijk te gaan voor een paar zwarte ibissen die daar nog rondhangen. Samen met Hans Tetteroo die zich bij ons heeft aangesloten krijgen we ze helaas niet in beeld, en verder dan wat zwarte ruiters en waterpiepers komen we niet.
In de naastgelegen polders is een sneeuwgans die al de hele winter daar in een groep grote canadese ganzen zit de volgende bestemming, en deze Noord-Amerikaanse soort kunnen we na een ronde door de polder vinden tussen zijn ingeburgde landgenoten.
|
Sneeuwgans |
We rijden hierna door richting de Vereenigde Harger- en Pettemerpolder voor witbuikrotganzen, dwergganzen en een kleien geelpootruiter die hier al een tijdje rondhangt. Twee groepen witbuikrotganzen van 8 en 18 exemplaren zijn snel gevonden, maar de dwergganzen en ook de kleine geelpootruiter blijven onvindbaar. Alle plasjes zijn immers dichtgevroren dus steltjes zitten er niet in gebied. De dwergganzen zijn mogelijk gezien de aardige nachtvorst weer teruggetrokken richting het Oudeland van Strijen.
|
Witbuikrotganzen ©Jacob Molenaar |
Snel dus maar door naar de Wieringermeer voor zwarte en witbuikrotganzen. Onderweg zien we nog wat nonnetjes en een slechtvalk, waarna we in de buurt van Hippolythushoef tegen een flinke groep rotganzen aanlopen. Even de groep 'afscopen' levert uiteindelijk een zwarte en vier witbuikrotganzen op. Ook een groep van zo'n 75 kanoeten die vlak langs de weg lopen is nog wel het noemen waard, ook bijzonder fraaie beestjes!
Bij Den Oever zien we even later in de Zuiderhaven het bekende mannetje buffelkopeend en de Dijkwielen leveren nog aardig wat toppers op. Aangezien de Amerikaanse tafeleend helaas nog steeds niet is gemeld besluiten we naar het zuiden af te zakken en nog wat soorten in Zuid-Holland op te zoeken. Onderweg is een zomertaling in de Amstel nog wel een korte tussenstop, waarna we richting Gouda gaan voor de bekende bladkoning.
Na even tevergeefs posten bij het bruggetje gaan we weer terug richting de auto, waar de vogel zowaar luidkeels zit te roepen! Hij laat zich hierna ook nog erg fraai bekijken, een fijne voor de maandlijst natuurlijk!
|
Bladkoning ©Jacob Molenaar |
De laatste stop voor vandaag is een taigaboomkruiper in Alblasserdam die ik gisteren op Facebook 'vond' toen een foto werd geplaatst van een 'boomkruiper'. De vogel blijkt vandaag gelukkig ook nog aanwezig en laat zich aan ons fraai bekijken! Zoveel taigaboomkruipers heb ik nou eenmaal niet gezien en zeker hier in de regio is het natuurlijk een fijne soort en daarmee een mooie afsluiting van de dag. Die Amerikaanse eend komt hopelijk dan volgende week wel weer....
|
Taigaboomkruiper ©Jacob Molenaar |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten