zaterdag 20 februari 2016

Aziaat opgerold, die Amerikaan laat nog op zich wachten

De Aziatische goudplevier in 't Volgerland bij Ouddorp liet zich de afgelopen dagen mooi aan flink wat vogelaars zien, dus met Laurens van der Padt, Laurens van de Wind en Herman van den Brand hoop ik daar vandaag voorgoed mee af te rekenen voor de Zuid-Hollandlijst. Jacob en Albert Molenaar rijden vanochtend in ieder geval achter ons aan, want mocht de Amerikaanse tafeleend gemeld worden in Zuidhorn dan is de route naar 't hoge noord snel ingetikt natuurlijk. Dat is in ieder geval wel de instelling voor vandaag om ook met die soort af te rekenen. Je kan 'm maar hebben.

Als we in 't Volgerland aankomen is er geen vogelaar te bekennen en ook de goudplevieren zitten nog niet aan de grond. Wel vliegen er wat groepen rond maar zitten willen ze nog niet. We besluiten daarom maar richting Goedereede te gaan waar de vogel eerder deze week ook werd gezien. Daar zien we echter al helemaal geen goudplevieren, maar de grote pieper die hier afgelopen week werd gevonden laat zich nog wel leuk bekijken!
Grote pieper
Terwijl we van deze vogel staan te genieten krijgen we een belletje van Chris de Nooijer dat hij de Aziaat in beeld heeft, dus linea recta terug richting 't Volgerland. Daar is de vogel echter opeens verdwenen en kan het zoeken voor ons dus weer gaan beginnen. Ondanks dat de vogels er goed voor staan krijgen we 'm helaas niet in beeld en moeten we het doen met nog een havik, wat nonnetjes en een zeer fraaie roerdomp!
Roerdomp                                                                     ©Jacob Molenaar
We besluiten daarom maar richting Battenoord te gaan om de dwerggors voor de zoveelste keer te gaan proberen, wellicht komen we dan later op de dag hier nog eens terug. De dwerggors werkt even later helaas ook niet mee en ondanks goed zoeken krijgen we de vogel niet in beeld in de paar struiken en het bramenstruweel. De verwachting dat de vogel er nog wel gewoon zitten hebben we wel, want af en toe schoot er wel iets laag door het struweel heen om daarna weer onzichtbaar te zijn. De nodige roodborstjes, heggenmussen en winterkoningen lieten zich daarentegen wel gewoon open en bloot zien. Ook het drietal fraters zat overigens nog op het dammetje. 

Bij het Volkerakmeer tikken we even later weer een kleine strandloper binnen, maar leuker is eigenlijk een drietal jonge zeearend dat een beetje zit te klieren met elkaar. Een gaaf gezicht en drie zeearenden in één beeld zie je nou ook weer niet elke dag. Verder blijft dit altijd een schitterende plek met vele pijlstaarten, goudplevieren, brilduikers en bonte strandlopers. Een ijsduiker, waar er van de week maar liefst 4 van zaten, krijgen we niet gevonden. 

Zeearend                                                                      ©Jacob Molenaar
Aangezien het in de rest van het land angstvallig stil blijft besluiten we via Schouwen weer richting de Brouwersdam te vogelen om dan weer af te sluiten bij Ouddorp. Bij Ouwerkerk krijgen we de rouwkwikstaart snel in beeld maar de ruigpootbuizerd blijft helaas weer onvindbaar. Verder lopen hier nog wat grote zilverreigers, een drietal lepelaars, veel brand- en rotganzen en wat bonte strandlopers, bontbekplevieren en steenlopers. 

Al rijdend door de Prunje zien we een kleine 20 kleine zilverreigers, wat lepelaars, de bekende groep overwinterende grutto's, pijlstaarten, kemphaan en middelste zaagbekken. Het blijft altijd een mooi  om zo vanaf de provinciale weg al die leuke soorten in het voorbijschieten te kunnen noteren. De Brouwersdam is hierna bijzonder rustig met enkel wat paarse strandlopers, een roodkeelduiker, geoorde fuut en wel onze eerste roodhalsfuut daar deze winter. Ook een geringde Noorse grote mantelmeeuw is wel het noemen waard, zoveel geringde meeuwen zie je immers niet op de dam. 
Grote mantelmeeuw N-JU534
Als we weer bij 't Volgerland aankomen staan er weer genoeg goudplevieren op ons te wachten, dus nou zou het dan wel echt moeten lukken om 'm te vinden. Al snel valt ons oog op een rustend exemplaar in de groep die er qua 'geligheid' en formaat telkens uitspringt. Ook de andere kenmerken blijken te kloppen dus de vogel is binnen! Nr. 330 voor mij in Zuid-Holland! Wel valt ons op (en vooral Herman die de vogel eerder deze week zag) dat het een wereld van verschil maakt op de foto's en in het veld of het grauw weer is en of de vogel actief is ja of nee. 
Aziatische goudplevier
Het begint nu wel langzamerhand steeds harder te regenen, dus we besluiten richting huis te gaan. Veel is hier immers niet te halen en die Amerikaanse tafeleend zal ook wel weer niet meer doorkomen vandaag. Als afsluiting rijden we nog wel even richting Strijensas om daar de zomertortel te zoeken. Die blijkt snel gevonden als hij uit het haventje komt gevlogen, maar aangezien Laurens van de Wind al voor ons uitloopt ziet hij hem niet. In het dorp krijgen we hem later echter niet meer gevonden, helaas...

Eenmaal weer thuis kan ik ook gelukkig nog even in de auto stappen om nog twee belangrijke soorten voor mijn IJsselmondejaarlijst te zien. Een mannetje nonnetje in het bouwdok bij Barendrecht is een eitje, maar pas mijn eerste weer op het eiland sinds februari 2013!! Erg fijn dus en om in de race te blijven voor de jaarlijst moet ik die natuurlijk wel even doen. Gelukkig kan ik even later ook eindelijk de witoogeend vinden bij Rhoon, hij zit in het laatste slootje dat ik check en een fatsoenlijk foto zit er dan inmiddels al niet meer in...
Witoogeend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten