maandag 8 februari 2016

Traditionele ronde door de Delta

Week twee van mijn vakantie brak vandaag aan en dat werd dus weer eens een rondje door de Delta met wat studiegenoten. Ruben Hoekstra en Stef ten Dam stappen om half negen in bij Rotterdam Lombardijen waarna we beginnen bij de haven van Stellendam om ze eens het traditionele rondje door het mooiste stukje Nederland te laten zien. Onderweg is een houtsnip een eerste jaarsoort voor mij en in de haven is het wat betreft spannend soorten niet veel, maar de eerste tureluurs, steenlopers, middelste zaagbekken en ijsvogels worden wel bijgeschreven.
Kwade hoek
Door de polders bij Goedereede gaat het verder richting de Brouwersdam. Veel brand- en rotganzen lopen overal, goudplevieren en ook kunnen we alle eendensoorten bijschrijven voor de daglijst, net als een kanoet. Bij 't Volgerland doen we nog een korte poging voor de Aziatische goudplevier, maar die blijkt helaas weer niet vindbaar tussen de vele goudplevieren. Op weg dus maar richting de Brouwersdam met ondertussen toch al wel een heel aardig lijstje!

De gebruikelijke soorten zijn allemaal wel snel gevonden. Zo zien we een aantal fraaie kuifduikers, een geoorde fuut, meerdere grote sterns, een groepje zwarte zee-eenden, een dichtbij dobberende eider, meerdere roodkeelduikers en natuurlijk de vele brilduikers en middelste zaagbekken. Ook het mannetje ijseend laat zich mooi zien en terwijl we van die zeldzaamheid genieten valt er een ijsduiker in, altijd leuk!
Eider
Op het basalt lopen verder ook de gebruikelijke rotganzen, steenlopers, paarse en drieteenstrandlopers, en kunnen we nog een Belgische zilvermeeuw aflezen die nog nooit elders is gezien dan hier...
Belgische zilvermeeuw
Hierna gaan we door richting de Prunje waar het zoals altijd bruist van de vogels. Duizenden bonte strandlopers, goud- en zilverplevieren en rosse grutto's zitten in het gebied en zwermen zo nu dan rond, schitterend! Hiertussen zitten ook nog zo'n 100 grutto's, kemphanen en nog flink wat kluten en ook de eerste kleine zilverreigers weer. Bij Burghsluis is even later het mannetje grote zee-eend snel op de Oosterschelde gevonden, maar fotograferen valt niet mee. We waaien zo onderhand van het piertje af want het waait echt behoorlijk...
Grote zee-eend
Dankzij die wind zien we even later in de Vluchthaven op Neeltje Jans de zwarte zeekoet zowat onder de kant zitten. Erg dichtbij en dus leuk te zien!!
Zwarte zeekoet
Ook een middelste zaagbek zit lekker dichtbij en is een toch wel aardig ondergewaardeerde soort in de Delta. Ze zitten overal en je kijkt er snel overheen, maar ze zijn o zo fraai!! Ook twee kuifaalscholvers laten zich overigens nog mooi bekijken net als een bontbekplevier die je ook niet vaak op een paar meter ziet!
Middelste zaagbek
We rijden nog even stukje door richting het Veerse Meer waar het tweetal ijsduikers na even zoeken gevonden is. Het blijven toch bakbeesten en zeker als ze niet eens zover uit de kant zitten. Een foto zit er door de harde wind en behoorlijke golfslag niet in, dus snel maar weer richting Schouwen-Duivenland voor nog wat soorten om de daglijst nog wat op te krikken. De ijsduikers is nummer 80 dus we zijn mooi op weg!

Onderweg richting Ouwerkerk komen we als leukste soorten nog wat lepelaars, een grote zaagbek en een mooi groepje zwarte ruiters tegen. Bij Ouwerkerk is hierna een rouwkwikstaart in een flinke groep witte kwikstaarten snel gevonden en lopen er ook nog twee grote lijsters rond, leuk! Bij Nieuwerkerk is een flinke groep kleine zwanen eenvoudig gevonden ook schrijven we hier toendrarietgans en eindelijk (heel triest) kolgans bij.

Bij Battenoord schrijven we even later de laatste soorten bij: flamingo's, een oeverpieper, winterkoning en de 3 fraters. Helaas blijft de dwerggors wederom onvindbaar en meer dan een opvliegende niet terug te vinden gors komen we niet...
Flamingo's in de wind...
Al met al een flink winderige dag in de Delta, maar met 94 soorten hoor je ons natuurlijk niet klagen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten